Canlı hayvan ve hayvansal üretim değeri arttı
Türkiye’nin canlı hayvan değeri 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18,1 artışla 195,24 milyar liraya, hayvansal ürün üretim değeri ise yüzde 15,63 artış ile 08,6 milyar liraya yükseldi. Böylece Türkiye’nin canlı hayvan ve hayvansal üretim değeri toplam 303,84 milyar lira olarak gerçekleşti.
Canlı hayvan ve hayvansal üretim değeri arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ilişkin “canlı hayvan ve hayvansal ürün fiyatları, üretim değeri” istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, geçen yıl bir önceki yıla göre, kültür sığır fiyatı yüzde 11,41 artarak 7 bin 919 lira, yerli sığır fiyatı yüzde 9,85 artışla 6 bin 55 lira ve kültür melezi sığır fiyatı yüzde 8,54 yükselerek 6 bin 553 lira oldu.
Küçükbaş hayvanlardan yerli koyunun fiyatı yüzde 18,47 yükselerek 1217 liraya, merinos kuzunun fiyatı yüzde 17,77 artarak 1006 liraya ulaştı. Koyun sütünün kilogram fiyatı 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 20,3 artarak 4,03 liraya, inek sütünün fiyatı da yüzde 23,66 artışla 2,2 liraya çıktı.
Canlı hayvan değeri 195,24 milyar lira oldu
TÜİK’in verilerine göre, canlı hayvan değeri geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 18,1 artışla 195,24 milyar lirayı buldu. Büyükbaş hayvanların değeri geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 11,28 artarak 125,59 milyar lira, küçükbaş hayvanların değeri yüzde 30,52 artışla 60,67 milyar lira oldu. Bu dönemde kümes hayvanlarının değeri de yüzde 49,57 yükselerek 8,83 milyar lirayı buldu.
Hayvansal ürün üretim değeri yüzde 15,63 arttı
Hayvansal ürün toplam üretim değeri 2020’de bir önceki yıla yüzde 15,63 artarak 108,6 milyar liraya yükseldi. Toplam süt üretim değeri aynı dönemde yüzde 26,63 artarak 55,28 milyar lira, toplam kırmızı et üretim değeri yüzde 6,75 yükselerek 40,72 milyar lira ve bal üretim değeri yüzde 8,58 artarak 4,64 milyar lira oldu. Geçen yıl yumurta üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 2,13 artarak 7,51 milyar liraya çıktı.