“Buğdayda verim kaybı büyük”
Ayhan Barut, buğday tarlasından iktidara seslendi
“Buğdayda verim kaybı büyük olacak”
“Üreticiyi desteklemezseniz tüketici ekmek bulamayacak”
“İthalata vereceğinize çiftçiyi destekleyin”
“Buğday taban fiyatını hemen açıklayın”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova’da buğday hasadına sayılı günler kala taban fiyatının hemen açıklanmasını istedi. Bu yıl fahiş oranda artan gübre fiyatları nedeniyle üreticilerin gübre kullanamadığını ve üstüne zirai don afeti yaşandığını aktaran Barut, “Bu sene buğday veriminde çok ciddi bir kayıp yaşanacak” dedi.
“BUĞDAY ÜRETİCİLERİ ENDİŞELİ”
Türkiye’nin en erkenci buğdayının üretildiği Çukurova Bölgesi’nde 15 Mayıs’ta hasadın başlayacağı buğday tarlalarından iktidara seslenen Ayhan Barut, “Çukurova’da buğday hasadına sayılı günler kaldı. 15 Mayıs itibariyle bölgemizde buğday hasadı başlayacak ama buğday üreticilerimiz tedirgin ve endişeli bir bekleyiş içinde. Neden? Çünkü buğday ekim döneminde aşırı yükselen gübre fiyatları nedeniyle üreticilerimiz gübre atamamıştı. Bu nedenle üreticiler hem rekoltenin, verimin ne olacağı konusunda endişeli hem de 5 liranın üzerinde maliyeti olan üreticiler buğdayı kaça satacaklarını bilmiyorlar” diye konuştu.
“YANSIMASI TÜKETİCİYE OLACAKTIR”
Aşırı yükselen girdi fiyatlarının yanı sıra bu sene buğdayda çok ciddi rekolte yani verim kaybının yaşanacağını aktaran Barut, “Bunun yansıması ise tüketiciye pahalıya malolacaktır. Çünkü üretici üretemezse tüketici de tüketemeyecektir. Üreticiyi desteklemek aynı zamanda tüketiciyi desteklemektir. Sosyal devletin gereği olarak iktidarın muhakkak üreticiyi desteklemesi gerekir” şeklinde konuştu.
“EKMEK BULAMAYIZ”
Buğday hasadına sayılı günlere kala iktidarı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) göreve çağıran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Eğer Toprak Mahsülleri Ofisi eğer çiftçinin kara gün dostuysa buğdayda bir an önce üreticiyi kurtaracak taban fiyatını açıklamalıdır. Her hafta düzenli olarak ithalat yapacağınıza, gelin yerli üreticinin buğdayını destekleyerek alın. Yazıktır günahtır. Ofis her hafta ithalat yapıyor, tonunu da 438 dolara, yani kilosunu yaklaşık 7 liradan alıyorlar. Bu parayı üreticiye verin. Üreticiye zarar ettirmeyin. Aksi takdirde önümüzdeki günlerde tüketicilerimiz ekmek bulamaz hale gelecektir. Ba da sizin vebaliniz ve günahınızdır.”