Bu sene ‘yok yılı’ yaşanıyor! Çıkış 18 lira, satış 120 lira
Geçen sezon Antep fıstığında ‘var yılı’ olmasına rağmen kilogramı üreticiden 18 liraya çıkan fıstığı tüketici 120 lirayı aşan fiyatlarla yedi. Bu sezon ise ‘yok yılı’ yaşanıyor. Aradaki fark bu yıl daha fazla açılacak.
Geçen sezon Antep fıstığında ‘var yılı’ yani iyi bir verim alınan dönem olarak yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre 2020’de 300 bin tona yakın Antep fıstığı rekoltesi oluştu. Ancak piyasada işler bu kadar basit gitmedi.
6 KAT FİYAT FARKI
Ham yani yaş fıstığı tüccar 18 liraya aldı ancak Antep fıstığı yıl boyunca 110-120 lira arasında satıldı. Üretici ve tüketici arasında tam 6 kat fiyat farkı oluştu. Yeni sezon ise tüketici açısından daha zor bir döneme işaret ediyor.
Çünkü bu dönem Antep fıstığında ‘yok yılı’ yaşanacak. Fıstıkta var yılı/yok yılı arasında ise üç kata yakın büyük bir verim dalgalanması var. Buna göre TÜİK, 2021 sezonu için 100 bin ton Antep fıstığı üretimi tahmin etti.
Bu açıdan bakıldığında fıstık üretiminin büyük kısmının yapıldığı Şanlıurfa, Siirt ve Gaziantep’te kısmen hasat bitti, kısmen ise yeni başlıyor. Üreticiden ham/yaş fıstığın çıkışı 24 lira, kırmızı fıstığın çıkışı ise 30 lira.
Üreticiler bu kadar az verime karşılık fiyatı düşük bulurken, tüketicide ise çok daha pahalıya bir tüketim olacağını vurguluyor. Antep fıstığında alıcı tüccar sayısının az olduğunu anlatan üreticiler, fındıkta olduğu gibi devletin bir müdahale alım fiyatı belirlemesini, üretici ve tüketici fiyatlarının daha yakından izlenmesini istiyor.