Binlerce ton soğan yine üreticinin elinde kaldı! Depodaki 500 bin ton soğana çözüm aranıyor!
Ürettiği soğanı geçen yıl satamayan üretici bu yıl da pazarlama problemi yaşıyor. Binlerce ton soğanın depolarda beklediğini kaydeden üretici endişeli.
Tarımdanhaber.com’a değerlendirmelerde bulunan Polatlı Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, “Maliyetimizin altında ürün satıyoruz. Buna rağmen pazar sıkıntısı yaşıyoruz. Gerekli tedbirler alınmaz ise geçen yıl yaşadığımız fazla ürün sorununu bu yıl da yaşayacağız” dedi.
BİRAN ÖNCE EL ATILMALI
Depolarda bekleyen soğanlardan 500 bin tonun elde kalma riskine dikkat çeken Başkan Teke, “Üretici olarak soğanın bize maliyeti kilogram başına bir lira. Şuan da soğanları 50-60 kuruş arasında fiyatla satıyoruz. Temizlenmiş halde 80-90 kuruş. Bu şartlarda üretici zarar ediyor. Ancak bu durumda bile pazarlama sıkıntısı yaşıyoruz. Navlun ücretleri nedeniyle yurtdışına ürün gönderemiyoruz. Bu işi yapanlar konteynır bulamamaktan şikayetçi. Yurtiçinde de tüketimden kaynaklı azalış var. Şurada bir ayımız var. Bu bir ayı da geçirdiğimiz zaman artık soğanda fire oranı artacaktır. Mart ayında fire oranı yüzde 50’ye yaklaşıyor. Soğana bir an önce el atılmalıdır” dedi.
ÜRETİCİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ
Soğan üreticisinin zamanında ürününü pazarlayamadığı ve ürününü değerinde satamadığı için borçlarını ödeyemediğinin altını çizen Teke, “Ziraat Bankası’na, Tarım kredi’ye yapılandırma için tarihinde müracaat etmesine rağmen üreticimiz peşinatını yatıramadı, icralık hacizlik oldu. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Tarım Bakanımızdan, hükümetimizden bir destek bekliyoruz. Üreticimizin borçlarıyla ilgili bir iyileştirme yapılmalı. Çiftçimizin üretimde ve tarımda kalmasına vesile olunmalıdır.”
İHRACAT YAPMALIYIZ
Geçen yıl devletin Toprak Mahsulleri Ofisi eliyle soğana el attığına dikkat çeken Teke, “Devletimiz sağ olsun, geçen yıl TMO’yu devreye alarak depoda çürüyecek olan soğanları alıp ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıttı. Üreticimizde bir nebze olsun üretim maliyetlerini bu şekilde karşıladı. Bu da bir yöntem. Yine benzer bir yola başvurulabilinir. Ancak yurtdışı bizim için daha iyi bir çözüm. İhracatçılarımıza teşvik verilirse bu sorun kolay yoldan çözülecektir. Geç kalınmamalı tedbir alınmalıdır” dedi.