Sorting by

×
GıdaGüncelSağlıkTarım

Bilimsel araştırma: Brokolinin yeni bir faydası ortaya çıktı!

Yeni bir araştırma, halihazırda faydalı bir ürün olduğu bilinen brokolinin yeni bir faydasını daha ortaya çıkardı.

Çalışmadan elde edilen veriler, brokoli filizlerinin sağlık açısından oldukça faydalı bileşikler olan polisülfit moleküllerini fazla miktarda içerdiğini gösterdi.

Brokolinin halihazırda bilinen birçok faydası var. Bunlardan biri; kısmen antioksidan aktivite ve bir dizi biyoaktivite sergileyen glukozinolatlar ve izotiyosiyanatlar gibi organosülfür bileşikleri sayesinde, kanser ve diyabet gibi durumların gelişme riskini azaltması.

Yeni bir çalışmada ise brokolinin ve özellikle brokoli filizlerinin bol miktarda polisülfit molekülü içerdiği belirlendi. Polisülfitlerin antioksidan özelliklere sahip olduğu ve metabolizmanın düzenlenmesi gibi birçok hücresel süreçte önemli bir rol oynadığı biliniyor. Aslında, kalp damar hastalığı olan hastalarda polisülfidlerin varlığında bir azalma olduğu da belirlenmiş. Yani bu bileşikler sağlık üzerinde oldukça faydalı.

Brokoli filizlerindeki çimlenme ve büyüme sürecini yakından inceleyen araştırmacılar, polisülfit moleküllerinin varlığının brokoli geliştikçe bol miktarda arttığını ve çimlenmenin beşinci gününde 20 kat arttığını tespit etti. Brokoli filizlerindeki polisülfit seviyesi, olgun brokolinin yanı sıra onunla birlikte analiz edilen sarımsak ve lahanadan önemli ölçüde daha yüksekti.

Brokoli filizleri polisülfit içeriklerinde birçok bitkiyi geride bıraktı

Ayrıca, brokoli filizlerinin polisülfit içeriği diğer dokuz sebze filiziyle karşılaştırıldı. Bunlar; beyaz turp, kırmızı lahana, kırmızı turp, su teresi, hardal, Galler soğanı, su ıspanağı, yonca ve bamyaydı. En yüksek polisülfit içeriğine sahip filizlerin brokoliye ait olduğu tespit edildi. Ancak bu sürecin neden gerçekleştiği ve brokoli filizlerinin büyüme sürecinde neden bu kadar çok polisülfit ürettiği belirsizliğini koruyor.

Bunun da ötesinde, belirsiz bir moleküler yapıya sahip bir dizi bilinmeyen polisülfit de keşfedildi. Çalışma, brokolinin polisülfit içeriğine ışık tutarak, brokoli filizlerinin insan sağlığı için daha fazla teşvik edilmesine yönelik bir teşvik sağlıyor.

Çalışmanın başındaki isim olan Yar. Doç. Shingo Kasamatsu, “Brokoli tohumlarının filizlenme süreci sırasında polisülfit içeriğindeki önemli artışın keşfi tamamen tesadüfi ve çok şaşırtıcıydı. Bu bulgu polisülfitlerin bitki çimlenmesi ve büyümesi sürecinde önemli bir rol oynayabileceğini düşündürüyor. Bu bilinmeyen polisülfitlerin farmakolojik işlevinin daha fazla araştırılması, nörodejeneratif hastalıklar, felç, kanser, iltihaplanma ve diğer oksidatif stresle ilgili hastalıklar için yeni önleyici ve tedavi edici yaklaşımların ve ilaçların geliştirilmesinin önünü açabilir” diye konuştu.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Redox Biology dergisinde yayınlandı.