Bilim insanları uyardı: Küresel emisyonlar 2023’te yeni rekor kıracak
Dünyanın ısınmasına neden olan karbon dioksit emisyonlarının 2023 yılında %1 artacağı ve gelmiş geçmiş en yüksek seviyeye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bilim adamları, dünyanın küresel ısınmayı sınırlama ve felaket boyutundaki iklim etkilerinden kaçınma hedeflerine ulaşabilmesi için karbon kirliliğinin önümüzdeki on yılda yarı yarıya azaltılması gerektiğini söylüyor.
“Emisyonlar bu yıl yüzde 5 düşmeli”
Norveç’teki CICERO İklim Araştırma Enstitüsü araştırma direktörü Glen Peters, küresel karbon dioksit emisyonlarının bu yıl yaklaşık %5 oranında düşmesi gerektiğini söyledi. Peters’in araştırmasına göre bunun yerine emisyonlar artmaya devam etti ve mevcut beklentiler bu yıl emisyonların %0,5 – %1,5 arasında artacağı yönünde.
Peters, AFP’ye verdiği demeçte, “2023 yılında emisyonların düşmesi pek olası değil” dedi.
Rakamlar, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1.5 santigrat derece üzerinde sınırlama hedefine ulaşmak için emisyonları yeterince hızlı azaltmanın ne kadar zor olacağını gösteriyor. Bilim insanları, bu eşiğin ötesindeki bir sıcaklık artışının, iklim sisteminde tehlikeli eşiklerin aşılması riski taşıdığı konusunda uyarıyor.
Peters, “Emisyonların artmaya devam ettiği her yıl, Paris hedeflerine ulaşmak zorlaşıyor” dedi.
Analizin nihai hali Aralık ayında, dünya liderleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde, karbon dioksit kirliliğinin ana kaynağı olan fosil yakıtların geleceği konusunda uluslararası bir mücadelenin hakim olacağı BM İklim Görüşmeleri için bir araya geldiğinde yayınlanacak.
Fosil yakıt talebinde zirve yakın olabilir
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yılın başında temiz enerji teknolojilerinin ve elektrikli arabaların olağanüstü büyümesi nedeniyle ilk kez dünya petrol, gaz ve kömür talebinin bu on yılda zirve noktaya ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi. Bunun anlamı, fosil yakıtlara olan talebin en yüksek seviyesinin yakın dönemde görülmesi ve devam eden yıllarda talebin gerilemeye başlaması…
Ancak IEA, pandemi sonrası ekonomik toparlanma ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı enerji krizi sırasında artan fosil yakıt yatırımlarının ve yüksek emisyonların olumsuz etkileri konusunda da uyarıda bulunuyor.
‘İşin yarısını yapıyoruz’
Peters, bilim insanlarının 2015 yılında emisyonların zirve yapabileceğini umduklarını, daha sonra pandemi sırasında 2019’un dönüm noktası olabileceğine dair umutlar olduğunu söyledi. Peters, “Ancak yine buradayız, 2022’de yeni bir zirve ve 2023’te yine başka bir zirve bekleniyor. Benim endişem, yapılabileceklerin yalnızca yarısını yapıyor olmamız. Temiz enerji kullanımını arttırarak işin yarısını yapıyoruz. Ancak fosil yakıtlardan uzaklaşmayan, işin diğer yarısını yapmıyoruz” dedi.
Yıllık “Küresel Karbon Bütçesi” raporu Aralık ayında yayınlanacak ve tüm kaynaklardan kaynaklanan karbon dioksit emisyonlarını gösterecek. Hesaplamalar, aylık ve üç aylık IEA raporlarından elde edilen verilere dayanıyor.