Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Bilecik’te bir köy 152 yıldır aynı tohumdan acı kırmızı biber üretiyor

Bazı köyler kendilerine atalarından kalan yöntem ve lezzetlerden geçimini sağlar. Bu konuda uzmanlaşıp pazarlama ağlarını geliştirirlerse Bilecik’in Çukurören köyünde olduğu gibi başarıya ulaşılır.

Acı kırmızı biberi pul halinde sofralara getirmeden önce yemek bir yana bazen tutmak ve kokusunu duymak bile rahatsızlık hissi verirken, bu köyde tonlarca kırmızı biber işleniyor.

“TOHUMUNU BİZ KENDİMİZ ÜRETİYOR, EKİP ÇİMİNİ YETİŞTİRİYORUZ”

Bilecik’in Çukurören köyünde 152 yıldır aynı tohumla üretilen acı kırmızı biberler, toplandıktan sonra köylüler tarafından balkonlarda, çatılarda, ev duvarlarında kurutuluyor.

Bilecik’e 9 kilometre uzaklıkta olan Çukurören köyünde senede yaklaşık 100 tona yakın pul biber üretimi yapılırken, köyde yaşayan hemen hemen herkes evinde kırmızı biber üretimi yapıyor.

Bilecik te bir köy 152 yıldır aynı tohumdan acı kırmızı biber üretiyor #1
BİBERLER BİR İPE DİZİLEREK KURUTULMAYA BIRAKILIYOR

7 ay önce diktikleri tohumlardan oluşan kırmızı biberleri toplayan köylüler, onları bir ipe dizerek kurutmaya bırakıyor. Bütün köyde kırmızı biberleri ipe dizen köylüler, ürünleri kuruttuktan sonra kırma makinesi ile pul biber haline getirecekler.