Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Bandırma’da verimli mutlak tarım arazileri OSB olacak

Gıdada dışa bağımlılığın faturasını yükselen fiyatlarla ödeyen Türkiye, verimli arazilerini kaybetmeye devam ediyor. Balıkesir’de 48 bin dekarlık verimli kuru tarım arazisinde OSB kurma projesi gündeme taşındı.

Gıdada dışa bağımlılığın faturasını yükselen fiyatlarla ödeyen Türkiye, verimli arazilerini kaybetmeye devam ediyor. Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki Bezirci köyü ile Şirinçavuş köyü arasındaki daha önce durdurulan 48 bin dekarlık verimli kuru tarım arazisinde organize sanayi bölgesi kurma projesi yeniden gündemde.

Bölgede ağır makine sanayi Organize Sanayi Bölgesi kurulması fikri ilk 2014 yılında ortaya çıktı. Bölge halkının direnişi ile alan 8 bin dekara düşürüldü. 2020 yılına gelindiğinde 1/50.000 Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ile bu alan tekrar artırıldı. Türkiye’de ortalama buğday üretimi 270 kg iken OSB’nin yapılması planlanan alanda bu üretimin 500-600 kiloları bulduğunu söyleyen köylüler ve Ziraat Mühendisleri Odası projenin bir an önce durdurulmasını istiyor.

NİSANDA TEMEL ATILACAK

Nisan ayında kazma vurulmaya başlanacak alanda proje tamamlanırsa arpa-buğday gibi yurt dışından yüksek maliyetlerle ithal edilen ürünlerin yetiştiği tarım arazileri betonlaşacak ve sanayinin atıklarıyla çevredeki Manyas gölü ve Kuş Cenneti de tehlikeye girecek.

OSB yapılması planlanan alanın 4-5 km ilerisinde Bandırma OSB olduğunu ve onun yanında daha uygun olan çorak araziler bulunduğunu söyleyen Türk Mimar Mühendisleri Odalar Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Bandırma Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, “Toprak kurulunda ben burayı önerdim arkadaşlara ama nedense inatla kabul edilmiyor. halbuki orası buradan daha büyük. Hazır bir organize sanayi bölgesi olduğu için yol gibi alt yapısı da hazır” dedi. Akbıyık, 2005 yılından beri bölgedeki köylülerin arazilerinin satın alınmaya başlandığını söyledi.

Bölgede kamulaştırma sürecinin başladığını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cengiz Dikici ise,mutlak tarım arazisi olan bu alanın 6. derece tarım arazisine dönüştürüldüğünü belirtti.

Geçtiğimiz yıl dekardan 600 kilo buğday biçtiklerini söyleyen üretici Serdar Güngör OSB alanının içinde kendisinin 14 dönüm arazisinin girdiğini bildirdi. Durum böyle giderse bölgedeki birçok çiftçinin üretimi bırakacağını söyleyen Güngör, CHP’li Bandırma Belediyesi ile durumu görüşmek istediklerini ancak oradan da dönüş alamadıklarını söyledi.

Yasal olarak OSB’nin mütevelli heyetinde olduğunu belirten Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun ise, alanın genişlemesi kararlarına şerh koyduğunu belirterek “Şu an için takipteyiz. Söylendiği gibi 40 bin dönüme çıkarılacağına dair yasal bir düzenleme bulunmuyor. Öyle bir şey olursa tabii ki biz de mücadele edeceğiz” dedi.

Köylüler, topraklarında üretim yapmaya devam etmek istediklerini kente gidip fabrikada işçi olmak istemediklerini belirterek projenin durdurulmasını istiyor.

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr