Ayçiçeğinden üzüme kuraklık tehdidi
Türkiye son 20 yılın en kurak günlerini yaşıyor. Bilim insanları, küresel ısınmaya bağladıkları artan kuraklık riskinin muhtemel sonuçlarını inceledi. Önümüzdeki yıllarda birçok kritik tarımsal ürünün azalacağı tahmin ediliyor.
Türkiye son 20 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Ziraat ve meteorolojide 1 Ekim ile ertesi yıl 30 Eylül arasında geçen süre, “su/ tarım yılı” olarak tanımlanıyor. Me- teoroloji Genel Müdürlüğü geçtiği- miz günlerde Türkiye’nin 2020-2021 su/tarım yılında gerçekleşen yağış oranlarını açıkladı. Bir önceki yıl ülke genelinde metrekareye 552 milimetre yağmur suyu düşerken bu yıl yüzde 16 düşüş ile metrekareye 465 mililitre yağmur suyu düştü.
Peki yağışların azalması tarımı nasıl etkileyecek? TÜSİAD tarafından yayımlanan “Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Gıda Sektörü- nün Analizi” çalışması bu soruya ya- nıt arıyor. Prof. Dr. Gökhan Özertan, Doç. Dr. Barış Karapınar, Dr. Tetsuji Tanaka, Nazan An ve Mustafa Tufan Turp tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’de yağışların azalma- sıyla birlikte buğday, ayçiçeği, üzüm, kayısı ve fındık gibi birçok tarımsal ürünün üretiminde belirgin azalmalar yaşanacak. Boğaziçi Üniversitesi Eko- nomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özertan “İklim değişikliği sıcaklık ve yağış rejiminde değişikliklere neden oldu.