Avrupa’da böcek tüketimi dönemi! ‘Yenilikçi gıda’ olarak sofralara gelecek…
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), sarı un kurdunun ‘yenilikçi gıda’ olarak piyasaya girebileceği yönünde karar üretti.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) bu yılın başında ilk kez bir böceğin insan tüketimi için güvenli olduğu yönünde karar almış; bu karar ile, protein içeriği zengin bir gıda olarak değerlendirilen kurtçuk benzeri bu böceğin tüm Avrupa’da kullanılmasının önü açılmıştı.
Karara göre biyolojik adı Tenebrio molitor olan böceğin larvaları, karides ve toz akarına alerjisi olanlar hariç, diğer tüketiciler tarafından güvenle tüketilebiliyor.
Fransız bir böcek – gıda firmasının başvurusu üzerine Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) bilim insanları tarafından alınan bu karar, AB ülkelerinin tamamında söz konusu ürünlerin raflarda yer almasına olanak tanıyordu.
‘Yenilikçi gıda’ olarak ürünlerde kullanılabilecek
Ürünün ‘yenilikçi gıda’ olarak piyasaya girebileceği yönündeki bu yeni kararla sarı un kurdundan yapılan bisküvi, makarna, hamburger ve smoothie gibi birçok ürün yakında Avrupa ülkelerinin raflarında yerini alabilir.
Toz olarak birçok ürüne eklenebilen bu ürün, atıştırmalık olarak da tüketilebiliyor.
kizarmis-bocek-gidahattiNeden böcek?
Sarı un kurdunun ana bileşenleri protein, yağ ve lif. Oldukça sürdürülebilir bir ürün olan böcekler, düşük karbon emisyonuna sahip olduğundan geleceğin gıdası olarak da ifade ediliyor.
Böcek yeme düşüncesi, kültürel olarak böcek tüketilmeyen ülkelerdeki tüketicilerin iştahını kaçırsa da, kurutulmuş böceklerin tadı yer fıstığına benziyor.
Avrupalı yetkililer, gıda olarak tüketilen böceklerin çok küçük bir pazar olduğunu, ancak tüketimin yaygınlaşmasının çevre açısından birçok yarar sağlayacağını söylüyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), böcekleri “Yağ, protein, vitamin, lif ve mineral yönünden zengin, sağlıklı ve besleyici bir gıda kaynağı” olarak tanımlıyor.
Kararın AB üye ülkeleri tarafından onaylanmasını takiben, kurutulmuş sarı un kurtlarının gıda olarak kullanılabilmesine izin veren bir AB regülasyonu önümüzdeki haftalarda onaylanacak.
Kaynak: www.gidahatti.com