Sorting by

×
ÇevreGüncelHayvancılık

Aşırı sıcaklarda ”Patili Dostlarımızı unutmayalım.”

Duyarlı ve anlamlı paylaşımlarından dolayı ajanstarım’a teşekkür ederiz.


Sokak Hayvanlarının Aşırı Sıcaklarda İhtiyaçları

Hava sıcaklıkları arttı, yaz ayları geldi. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında sıcaktan bunalacağımızı tahmin etmek de pek zor değil. Oysa sadece biz değil, sokakta bizimle birlikte yaşayan patili dostlarımız da sıcak yaz günlerinden olumsuz etkilenebiliyor.

Sıcaktan kötü etkilendiğimizde serin bir duş alıyor, evimizde bulunan klima ve vantilatörlerle kendimizi serinletiyoruz. Hatta yeme – içme düzenimizi değiştiriyoruz. Örneğin çorba içmeyi değil, soğuk mezeler yemeyi tercih edebiliyoruz. Peki, patili dostlarımız sıcaktan etkilendiklerinde ne yapıyorlar?

Uyumak veya dinlenmek için gölge yerlere geçmeyi tercih ediyor, bir su birikintisi bulduklarında kendilerini buralarda serinletiyorlar. Ancak tüm bunlar, onların serinlemesi için yeterli olmayabiliyor.


Bu nedenle biz de “Yazın sokak hayvanları nelere ihtiyaç duyar?” sorusunu sizin için cevaplamak istedik. O halde başlayalım.

1. Birçok Noktaya Su Koyabilirsiniz

Sokak hayvanları suya ulaşma konusunda her zaman şanslı olamayabiliyor. Sıcaklar da suya olan ihtiyaçlarını artırıyor. Bu yüzden patili dostlarımız için ulaşılabilir olan noktalara taze su bırakmak oldukça önemli. Burada dikkat edilmesi gereken bazı konular var. Bu konuları şu şekilde sıralayalım:

● Su kabı güneş altına bırakılmamalı: Güneşin altına bırakılan suyun ısısı artacağı için dostunuzu serinletmez ve aşırı ısınması yüzünden suyu içememesine dâhi neden olabilir.
● Su kabı kolayca tozlanmayacak bir yerde olmalı: Suyun tozlanması, onların temiz su içememesine neden olabilir. Bu nedenle su kabını koyacağınız yer, işlek bir cadde üzerinde olmamalı.
● Suyun bulunduğu kap metal olmamalı: Özellikle bakır, alüminyum gibi metallerden yapılan kaplar, porselen ve kilden yapılan kaplara göre daha çok ısınır, çünkü ısıyı iyi iletirler. Patili dostunuza metal bir kapta su koyduğunuzda da dostunuzun ağız çevresinde yanıklar oluşturabilir. Bu yüzden kil veya porseleni tercih edebilirsiniz.

Dostunuzun içmesi için onlara verdiğiniz suyun taze, içilebilir ve temiz olması önemli. Ayrıca tazeliğini kaybedeceği için belirli aralıklarla suyu tazeleyebilirsiniz.

2. Karton Kutudan Ev Yapabilirsiniz

Sadece kış günlerinde değil, sıcak yaz günlerinde de patili dostlarımız gölgelik yer arar. Bu nedenle karton kutudan bir ev ile çare olabilirsiniz. Özellikle kedilerin ve küçük köpeklerin rahatlıkla girebileceği bu karton evi gölgelik bir yere koyabilirsiniz. Böyle bir imkân yoksa karton eve bir gölgelik de inşa edebilirsiniz. Evin çatısından dışarı doğru monte edeceğiniz bir karton parçası, onun evin dışında gölgede uyuyabilmesini sağlar. Ayrıca evin havadar olması için evde ekstra pencereler de oluşturabilirsiniz.

Evin serin olması için ise ihtiyacınız olan 1-2 pet şişe ve su. Pet şişelere su doldurup ya da 2-3 adet buz aküsü temin edip onları buzlukta dondurabilirsiniz. Ardından bir kumaş parçası ya da havlu ile şişelerin etrafını sarabilir ve patili dostunuz için inşa ettiğiniz evin içine koyabilirsiniz. Bu fikri, gölgeye koyacağınız bir pamuk veya terletmeyen kumaşta bir minderin üzerinde pet şişeleri yerleştirerek de uygulayabilirsiniz.

Burada pet şişeyi sıkıca sardığınızdan emin olmanız gerekiyor. Aksi hâlde patileri ve ağzı ile kumaşı delip buza temas ederek kendilerini üşütebilir veya buz yanığı olabilirler. Ayrıca eriyen sular karton kutuyu ıslatarak kutunun tahrip olmasına sebep olabilir.

3. Onlara Sıcakta Çok Çabuk Bozulmayacak Besinler Verebilirsiniz

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artması nedeniyle besinler, buzdolabına koyulmadığında bozuluyor. Dostlarınızın yemesi için onların mama kaplarına koyacağınız besin gün içinde hızlıca bozularak dostunuzun zehirlenmesine neden olabilir. Bu yüzden kedi ve köpeklere vereceğiniz yemeğin çabuk bozulmayacak besinler olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Et ve süt ürünleri, yumurta kolay bozulan besinlerken kediler ve köpeklere için ayrı olarak üretiler kuru mamalar ısıya daha dayanıklıdır. Onlara hangi besinlere vermeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Sokak Hayvanlarını Korumak İçin Neler Yapabiliriz?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Patili Dostunuzu Islak Havlu ile Serinletebilirsiniz

Sokaktaki dostunuzun sıcaktan çok bunaldığını düşünüyorsanız güneş çarpması yaşamaması için onu hemen serinletebilirsiniz. Bunun için bir havluyu ya da pamuk kumaştan bir bezi sıcak olmayan bir su ile ıslatabilir ve dostunuzun tüylerini, vücudunu, patilerini bu havlu ile silebilirsiniz. Burada havluyu çok soğuk su ile ıslatmamanız, onların hasta olmamaları açısından önemli. Sonrasında ona vereceğiniz temiz bir su onu kendine getirir.

Hala dostunuzun vücut ısısının fazla olduğunu düşünüyorsanız bir veteriner hekimi arayarak yardım almanızı öneririz. Tabii bu noktada dostunuzun vücut sıcaklığının normalden fazla olduğunu anlayabilmek önemli.

Sokak Hayvanlarının Sıcaktan Bunaldığını Nasıl Anlarız?

İnsanların vücut ısısı arttığında terlemeye başlar. Bu noktada “Kediler ve köpekler terler mi?” diye sorabilirsiniz. Ancak onların tüylerinin altında insanlarda olduğu gibi ter bezleri bulunmaz. Sadece patilerinden terlediklerini anlayabilirsiniz, ancak bu belirti onların sıcaktan çok bunaldıklarından emin olmak için yeterli değil.

Kedilerin vücut ısıları 38-39 derece, köpeklerin vücut ısıları ise 37,9 – 39,9 derece arasındadır. Kedi ve köpeklerde vücut ısısının daha fazla yükselmesi yani 39-40 dereceyi bulması durumunda ise sıcak çarpması yani ısı çarpması meydana gelir.

Köpek ve kedilerde sıcak çarpması kendini şu şekilde gösterir:

● Baygın bir şekilde yatıyorsa
● Dili dışarda ve hızlı bir şekilde nefes alıyorsa
● Diş etleri kırmızıya döndüyse
● Kalp ritmi hızlandıysa
● Salyası aşırı arttıysa
● Zor nefes alıp veriyorsa
● Kusuyorsa

Isı çarpması yaşayan bir kedi veya köpek gördüğünüzde yapmanız gereken ilk şey patili dostunuzu bir gölgeye almak ve serin bir suda ıslattığınız havlu ile onu serinletme başlamaktır. Dostunuz hala ısı çarpması sorunu ile karşı karşıyaysa bir veteriner hekimden yardım alabilirsiniz.

Kaynak: SEMTPATİ