Ankara tarımı için 555 planı
FAO ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışması kentsel tarım için umut veriyor. Ankara’nın 5 ilçesinde belirlenen 5 yerli ürünün 5 kooperatif aracılığıyla pazara ulaşmasına destek verilecek.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Doğu Koruma Merkezi (DKM) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevresinde Kentsel Tarımın ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesinde stratejik programın belirlenmesi çalıştayı tarım kooperatifleri, proje sahası dahilindeki muhtarlar, üreticiler, FAO ve ABB uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı
Dr. Ayşegül Selışık, dünyanın ve Türkiye’nin Covid19 salgını, iklim krizi, Rusya – Ukrayna savaşı gibi nedenlerle zor bir süreçten geçtiğini belirterek bu sürecin gıdanın önemini ve insanlık için stratejik konumunu güçlü bir şekilde gündemimize soktuğunu ifade etti.
Küçük bir bütçeyle önemli ve büyük işler yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Selışık “Bu bizim için örnek bir çalışma. FAO’nun yeşil kentler stratejisi çerçevesinde uyguladığımız örnek bir çalışma. Şimdiden pek çok yere örnek oldu bile. Projenin başarılı ve örnek sonuçlar ortaya koyacağınainancım tam” diye konuştu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Mekin Tüzün ise, “Yeni dönemde kırsal alanda yatırımlarımız, çalışmalarımız, desteklerimiz arttı. Ankara ülkemizin başkenti, aynı zamanda Türkiye’nin önemli bir tarım kentidir. Çok ciddi farklı ekolojik zenginliğimiz var. Ankara’da 4 bin üreticimiz Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 5 ilçe 5 ürün 5 kooperatif mottosuyla başladığımız bu projemizde hedefimiz, kaliteli, verimli ürün ile pazarda yerli ürünleri güçlendirmek ve kırsal kesimimizin hayat standartlarını iyileştirmektir..
Doğa Koruma Merkezi Başkanı Uğur Zeydanlı da konuşmasında, “Çok önemli bir proje yürütüyoruz. Küresel olarak iki büyük krizle karşı karşıyayız. İklim krizi ve kuraklık.. Belediyelerin böyle projelerle topluma ve üreticilere ulaşabilmesi önemli. Projenin kentsel tarım açısından örnek olacağına inanıyoruz” dedi.
Konuşmasında Ankara’da tarımın ne kadar önemli olduğunun altını çizen FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli ise projenin hedeflerini, amaçlarını ve bugüne kadar yapılanları anlattı.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde sahadaki üreticiler ve uzmanların görüşleri Doğa Koruma Merkezi Uzmanı Melike Kuş”un sunduğu stratejik program taslağı çerçevesinde tartışıldı. Çalıştayı takiben 5 farklı başlıkta seçilen çalışma gruplarının önerileri derlenerek stratejik program son halini alacak.
Proje ile belirlenecek olan 5 kooperatifin yöneticileri ile Ankara Büyükşehir Belediyesi”nin konu ile ilgili çalışanlarına entegre üretim yönetimi, kooperatif yönetimi, markalaşma ve pazarlama gibi konularda FAO ve DKM uzmanları tarafından eğitim verilecek. Proje kapsamında, pilot ürünler olarak seçilen vişne, havuç, soğan, kimyon ve bağcılık (üzüm) üretimi için FAO uzmanları tarafından 160 üzerinde çiftçiye iyi tarım teknikleri, yeni teknolojilerin kullanımı gibi konularda eğitimler veriliyor.