Acıpayam’ın Lezzeti ile Meşhur Çakır Havucunda Hasat Başladı…
-
Coğrafi işaret almak için gün sayan Acıpayam ilçesi Çakır Mahallesi üreticilerinin gözdesi olan ve adını aldığı mahallenin ismiyle nam salan ‘Çakır Havucu’nun hasadı hasat etkinliği ile başladı.
Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Et ve Süt Kurumu Kombine Müdürü Alper Durmuş, TKDK İl Koordinatörü Bilal Taştepe, Acıpayam TMO Ajans Amiri Hakkı Karagöz,İl Müdür Yardımcısı, Şube/İlçe Müdürleri, Kooperatif ve Birlik Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İlçe Müdürlüğü personeli, üretici ve çiftçilerin katıldığı katıldığı etkinlikte söz alan Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun
“Bugün Çakır Mahallesinde havuç hasadında üreticilerimizle birlikteyiz. Öncelikle bütün çiftçilerimize sezonun bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. Denizli olarak yaklaşık 1.140 dekar alanda havuç ekimi yapılıyor ve yaklaşık 5.080 bin ton’dan fazla ürün hasat ediyoruz. Ürünlerimiz semt pazarlarında ve bölge illerimizde oldukça rağbet görmektedir. Şahsım adına hasat sezonunun hayırlı ve bereketli geçmesini temenni ediyorum.” dedi
2024 üretim sezonunda havuç hasadının devam ettiğini belirten Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, “2023 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde 136.627 da alanda 777.908 ton havuç üretilmekte olup, Denizli’de 1.140 dekar alanda 5.080 ton havuç üretimi gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı ÇKS kayıtlarımıza göre İl Genelinde 57 işletme ve 34,4 hektar alanın ilçe dağılımında Acıpayam ilçemizde 36 işletmede 330 dekar havuç kaydımız bulunmaktadır. Bunu 12 işletme ve 0,5 hektar ile Honaz ilçesi takip etmektedir. Üretimi yapılan çeşitler ise Santorin, Maestro ve Natuna f1’dir. Dekar verim 4-6 ton arasında olup, maksimum 10 ton alan üreticilerimiz bulunmaktadır. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi geçirmesini temenni ediyor ve bol kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu.
Havuç büyük zahmetler sonrası sofralarımıza geliyor..
Gün doğarken başlayan havuç hasadı büyük emekler sonrası sofralara geliyor. Hasadı yapılan havuçların öncelikle havuzlarda kaba temizliği yapılıyor. Sonrasında yıkama makinelerinde uzun süre çevrilme yöntemiyle toprak artıklarından temizlenerek paketlemesi yapılıyor. İri, kıtır ve kırık olarak üç grupta paketlenen havuçlar kasalara konularak soğuk hava depolarında yıl boyunca tüketim için muhafaza ediliyor.