Güncel

‘Yeni Nesil Kooperatifçilik’ araştırma raporu

Ülkemizde kooperatifçilik denilince akla gelen ilk kavramlar yapı kooperatifleri ve tarım kooperatifleridir. Türkiye’deki kooperatifçilik algısı genellikle modası geçmiş, hukuki anlamda sıkıntılar üreten, anlaşmazlıklarla çevrili, geçmişte kalmış, kendini yenileyemeyen, hantal bir organizasyon olarak algılanmaktadır.

Kooperatif; ortak ekonomik, sosyal, kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk teşkilatlardır. Demokratik yönetimleri, sorumluluk, adalet, yardımlaşma, dayanışma gibi değerlerin yönlendirdiği kooperatifler, diğer işletmelerden ayrı değerlendirilmelidir. Çünkü kooperatifler tüm etkinliklerin merkezine “insan” unsurunu koymaktadır. Bu sebeple kooperatifçilik hem bireylerin hem de toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından önemlidir.

Bu çalışmada tanımını verdiğimiz kooperatifçilik kavramının geçmişten günümüze değişimi, başarısıyla birçok ülkeye örnek olmuş Mondragon Kooperatifi’nin hikayesi ve yeni nesil kooperatifçilik bağlamında ülkemizde kooperatifçilik uygulamaları incelenmeye çalışılacaktır.

https://gidatarim.com/wp-content/uploads/2021/06/yeni-nesil-kooperatifcilik.pdf