Sorting by

×
Güncel

Basınçlı sulama sistemlerinde gübrenin yüzde 75’i, suyun yüzde 54’ü boşa gidiyor

Basınçlı sulama sistemlerinde gübrenin yüzde 75’i, suyun yüzde 54’ü boşa gidiyor
0
PAYLAŞIM
0
GÖRÜNTÜLEME
Facebook’ta Paylaş
Twitter’da Paylaş
Dünyada doğayı ve toprakları koruyarak tasarruf etmek ve doğaya katkıda bulunmak pandemiyle birlikte daha da önem kazandı. Siber fiziksel teknolojileri çiftçinin üretim gözü olarak %50’den fazla su ve gübre tasarrufu sağlayan SmartMole’s kurucusu Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ, katıldığı İzmir Tarım ve Teknoloji Zirvesi’nde önemli bilgiler aktardı ve “Doğa ile savaş halindeyiz, kazanırsak kaybedeceğiz” dedi.

SmartMole’s kurucusu Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ, şu anda tarımdaki en büyük girdi maliyetlerinin su, elektrik, gübre ve işçilik olduğunu belirterek, “Önemli olan topraklara zarar vermeden sürdürülebilir bir üretimi mümkün kılabilmek, bu nedenle biz geliştirdiğimiz siber fiziksel teknolojiyle kökleri tespit ediyor ve sadece o bölgede su ve gübreyi buluşturuyoruz. Teknolojinin artık tarlaya gidemeyen yaşlı Mehmet amcanın elinde duran cep telefonu ile birlikte kullanılabilir olması, o kişilerin tekrar bir noktada ekonomiye katılmasına ve bilinçli bir toplum oluşmasına da neden oluyor. Çok üretken yaşlılarımız var. Tam üretken olması gereken dönemde tarımdan kopmak durumunda da kalabiliyorlar. Bu teknolojiler onları tekrar sahaya çekmek ve onların tecrübelerinden yararlanmak için de büyük bir fırsat. Tarımda insansal hataların bu şekilde azaltılması, su ve gübre açısından hayati önem taşıyor. Sentetik gübre kullanımı azalıyor, yeraltı suları kirlenmiyor mevcut su kaynaklarıyla daha fazla alan sulanabiliyor ya da tasarruf edilebiliyor.” dedi.

SmartMole’s kurucusu Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ
SmartMole’s kurucusu Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ
Basınçlı sulama sistemlerinde gübrenin yüzde 75’i, suyun %54’ü boşa gidiyor. Yılda 24 milyar ton toprak sonsuza kadar kaybediliyor. Yuluğ; insansal hataların engellenmesi ve alışkanlıkların eğitim süreci beklenmeden yıkılması noktasında dijital teknolojilerin sosyo kültürel pozisyon göz önüne alınarak uyum içerisinde kullanılmasını çok önemsediklerini belirtti. Teknolojilerin pahalı olmadan, satılmadan, çok daha uygun finans yöntemleriyle, abonelik sistemleriyle tabana yayılmasını ve yaygınlaştırılmasını çok önemsiyoruz. Yüzde 97.34 oranında yerli ve milli olarak ürettiğimiz siber fiziksel teknolojisi ile sensör ve su yönetimi alanında da bir ilki başararak yüksek teknolojiyi dünya markası yapma azmi ile ülkemize kazandırmış olmaktan mutluyuz. Doğa ile savaş halindeyiz, kazanırsak kaybedeceğiz.” şeklinde konuştu.