GıdaGüncel

“KDV indiriminin bitmesi zam baskısı yaratabilir”

KDV indiriminin sona ermesinin fiyatlara zam olarak yansıyabileceğine işaret eden yeme içme sektörü temsilcileri 31 Mayıs itibariyle süresi dolan vergi indirimlerinin yılsonuna kadar uzatılmasını istiyor.

İş dünyası, pandemiden etkilenen ekonomik faaliyetlere destek amacıyla başlatılan ve 31 Mayıs itibariyle süresi dolan vergi indirimlerinin yılsonuna kadar uzatılmasını istiyor. Özellikle yeme içme sektörü temsilcileri, KDV indiriminin sona ermesinin fiyatlara zam olarak yansıyabileceğine işaret ediyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın özellikle yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren 100 binden fazla işletmenin uzun süre kapalı kaldığını hatırlattı. Hali hazırda açıklanan kademeli normalleşme uygulaması kapsamınsa saat sınırlaması olduğunu anlayan Palandöken, “İnsanlar zaten bir anda restoranlara, kafelere gitmeyecek. Bu işletmeler 6 aya yakın da kapalı kaldı. KDV indiriminden yeterince faydalanamadıkları gibi bu sürede maliyetler de çok arttı. Yüzde 30’u aşan bir artış söz konusu, esnaf maliyet baskısı ile karşı karşıya. Bunu şu an fiyatlara yansıtamazlar ama er ya da geç yansıtmak zorunda kalınacak. Bu artışın asgari düzeyde gerçekleşmesi ve esnafın biraz olsun nefes alabilmesi için yüzde 1’lik KDV uygulamasının uzatılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

“İndirimin devamı büyümeye katkı sağlar”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, istihdamın korunması ve ticaretin devamı için verilen desteklerin sonuçlarının rahatlıkla görülebildiğini belirtti. Baran şöyle devam etti; “Aşı yaşının düşmesi ve aşılama hızının artmasıyla birlikte, pandeminin ekonomi üzerindeki izlerinin kısa sürede silineceğine ve ekonomimizin bu süreçte alınan dersler doğrultusunda ilerleme kaydedeceğine inanıyoruz. Bu süreçte pandemiden en çok zarar gören hizmet sektörü desteklenmeye devam edilebileceği gibi, KDV indirimlerinin de devam etmesi büyüme sürecine katkı sağlayacaktır.”