GüncelKırsal

Göz göre göre yok olma tehlikesi! Can çekişiyor

Gelen bir son dakika haberine göre; Egeli çiftçilerin can damarı sayılan Büyük Menderes Nehri, bir yandan kuraklık bir yandan da kirlilik sorunlarıyla adeta yok olma tehlikesi yaşıyor.

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden çıkarak Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizi’ne dökülen 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri, neredeyse kurumuş vaziyette. 500 bin hektardan fazla tarım alanını etkileyen kuraklık sorununun yanı sıra ortaya çıkan kirlilik manzarası çevrecileri isyan ettirirken, nehrin Afyonkarahisar ve Uşak kısmında çöp ve katı atık sorunu, Denizli, Sarayköy, Aydın hattında ise kimyasal atık kirliliği yaşanıyor.

‘KOKUDAN DURULMUYOR’

Afyonkarahisar, Uşak, Denizli ve Aydın’daki birçok sanayi tesisinin atıklarını arıtmadan nehre deşarj etmesinden yakınan çevre örgütleri temsilcileri, belediye ve ilgili bakanlıkların da duyarsızlığından şikayet ediyorlar. Yeraltı su kaynakları kullanmak için açılan kuyular nedeniyle yakın dönemde bölgede obrukların oluşabileceği uyarısı da yapılırken, jeotermal kaynaklardan çıkan atıkların da yeraltı sularına karıştığı iddialar arasında bulunuyor.

Yaşanan çevre felaketini konuştuğumuz çevreciler ise son yıllarca birçok kez toplu balık ölümlerinin yaşandığı Büyük Menderes Nehri için “Ergene’den beter duruma geldi” yorumunda bulunurken, son durumu Milliyet’e anlatan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Egeliler, Büyük Menderes’in nasıl kirletildiğini biliyor. Birkaç fabrika dışında atık suyunu arıtan tesisi yok. Büyük Menderes’in ağır metal suyu haline geldiğini herkes biliyor ama kimse şimdiye kadar yapılan analizleri açıklamıyor” dedi.