Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler ABD’de doğaya bırakıldı!
ABD’de genetiği değiştirilmiş bazı sivrisinekler doğaya salındı. Bu uygulama ile ne amaçlanıyor?
ABD Florida Keys bölgesinde, biyoteknoloji firması Oxitec tarafından geliştirilen genetiği değiştirilmiş sivrisinekler doğaya bırakıldı. ABD’de ilk kez genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin doğaya salındığı bu uygulama ile, bölgede yaşayan ve hastalık taşıyan yaban sivrisinek türlerinin baskılanması hedefleniyor.
Live Science’ta yayınlanan habere göre Oxitec daha önce genetiği değiştirilmiş Aedes aegypti cinsi sivrisinekleri Brezilya, Cayman Adaları, Panama ve Malezya’da doğaya salmıştı. Bu bölgelerde Aedes aegypti sivrisinek sayısının %90’a kadar düştüğü bildirilmişti.
A. aegypti; Zika, deng humması, chikungunya ve sayı humma gibi hastalıkları taşıyabiliyor. Genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin doğaya salınması, pestisit kullanmadan sivrisinek sayısını kontrol etmek için önemli bir yol sağlıyor.
rna düzenleme
Genetiği değiştirlmiş sivrisineklerin özelliği ne?
Oxitec tarafından geliştirilen genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin tamamı erkek ve ölümcül bir gen taşıyor. Modifiye edilmiş sinekler, yaban dişi sineklerle çiftleştiğinde, ölümcül gen yavrulara geçiyor.
Bu ölümcül gen erkek sineklerin hayatta kalma şansını etkilemese de, doğan dişi yavruların esansiyel bir proteini üretmesini engelliyor ve yetişkinliğe ulaşamadan ölmelerine neden oluyor.
İnsanları yalnızca dişi sivrisineklerin soktuğunu, erkek sivrisineklerin sadece nektar içtiğini düşünürsek, modifiye edilmiş sivrisinekler ve bu sineklerin yavruları, insanlara hastalık geçirmiyor.
Kaynak: www.gidahatti.com