Bağcılığın Yol Haritası üzüm çalıştayında belirlendi…
-
Türkiye’nin önemli üzüm üretim merkezlerinden Manisa‘da “Bağcılığın Yol Haritası: Manisa Üzüm Çalıştayı” düzenlendi. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen programda bağcılığın kent tarımı için önemine dikkat çekildi. Ürün çeşitliliğinin artırılması gereğine vurgu yapan konuşmacılar, teknolojinin daha yoğun kullanılmasının sürdürülebilir tarım için önemine dikkat çekti.
Üzüm ve üzümün geleceği Manisa’da düzenlenen “Bağcılığın Yol Haritası: Manisa Üzüm Çalıştayı”nda ele alındı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda bağcılıkla ilgili tüm paydaşlar bir araya geldi, üzümün sektördeki yerini konuştu.
Çalıştaya katılan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber de Türkiye’de tarım sektörünün 2024 yılında 36,2 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Tarım sektörümüz, bu zamana kadarki en yüksek ihracat değerine imza atmış durumdadır. Ancak gelecekteki malum kaygılarımız, bu yaptıklarımızdan daha fazlasını yapmak zorunda olduğumuzu bize göstermektedir.” ifadelerini kullandı.
Dilber, 2024 yılında üretim planlamasını hayata geçirdiklerini, bu kapsamda sadece bitkisel üretimde değil, hayvancılık sektöründe üretim planlaması yapan üreticilere de destek olduklarını dile getirdi.
Vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşması için geçen yıl 1,3 milyon denetim yaptıklarını aktaran Dilber, bu denetimler sonucunda karşılaştıkları olumsuz sonuçlarla ilgili 1,4 milyar liralık idari para cezası uyguladıklarını, vatandaşın sağlığını tehlikeye düşüren, taklit ve hileli gıda üreten firmaları da kamuoyu ile paylaştıklarını kaydetti.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çalıştayın amacının sektördeki sürdürülebilirliği artırmak olduğunu söyleyerek; “Gerçekleştirdiğimiz çalıştayın amacı, bağcılıkla ilgili en güncel verileri, teknik bilgileri ve yenilikleri paylaşmak, üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın karşılaştığı güçlüklere çözüm bulmak ve sektördeki sürdürülebilirliği artırmak için iş birliği fırsatları üzerine konuşmaktır. Çalıştayımızda değerli meslektaşlarımızın, bilim insanlarımızın, üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın, sektör temsilcilerinin ve diğer paydaşların katkılarıyla bağcılıkla ilgili pek çok konu ele alınacak. Amacımız, bölgedeki üreticilerimizin bilgi ve becerilerini artırmak, sektöre katkı sağlayacak yeni stratejiler geliştirmek ve Manisa’nın bağcılık sektöründeki öncü konumunu güçlendirmektir. Bunun yanı sıra, her bir çiftçimizin ve üreticimizin sesinin duyulması, onların ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirilmesi bizim için çok kıymetlidir. Çalıştayımızda yapılacak her tartışma, paylaşılan her fikir, sektöre olan katkımızı daha da artıracaktır” dedi.
Konuşmaların ardından çalıştaya destek sunan, kurum, firma ve kişilere plaket verildi.
Çalıştaya; Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, akademisyenler ve sektör paydaşları katıldı.
Katılımcılar çalıştay masalarında; ekolojik denge, sürdürülebilir bağcılık sistemleri, sahada yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini ele aldı, yeni tekniklerle ilgili bilgi paylaşımında bulundu.