Sorting by

×
EkonomiGıdaGüncelSağlıkTarımTeknoloji

Öğrenciler DNA peşinde…

    Geleceğin bilim insanları biyoteknoloji laboratuvarında tarım ve bilimle buluştu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret eden Şehit Mustafa Arslan Ortaokulu öğrencileri bilimle dolu bir gün geçirdi. Biyoteknoloji laboratuvarında uygulama ve deney yapma fırsatı bulan çocuklar, DNA’yı, bitki oluşma aşamalarını uzmanlardan öğrendi.

Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Oğuz OĞHAN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Tarım ve Orman Bakanlığı sahip olduğu teknoloji ve bilim ortamlarının kapılarını geleceğin bilim insanlarına açıyor.

Şehit Mustafa Arslan Ortaokulu 8. sınıf öğrencileri de fen bilimleri dersini Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyoteknoloji Laboratuvarında işledi.

Çocuklara bitki ıslahı, DNA analizi gibi önemli konularda bilgi veren uzmanlardan Gülden Çetin Özkan, “Onlara verimli olabilecek ne varsa vermeye çalışıyoruz. Örneklerle göstermeye çalışıyoruz. Biz anter kültürünün aşamalarını göstereceğiz. Daha sonra iklim odasındaki çalışmalarımızdan birkaç örnek göstereceğiz. Buradan çıkan ürünler nasıl ilerliyor, nasıl yetiştiriliyor? Onun her aşamasını göstermek istiyoruz çocuklara.”

Öğrencilerin ilgisini çeken deneylerden biri de sıvı azot kullanılarak yapılan hücre deneyi oldu.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Dr. Fatma Gül Maraş Vanlıoğlu, bilimi yerinde görmenin eğitime büyük katkısı olduğunu vurgulayarak; “Gelen öğrencilerden ne kadarına faydalı olabilirsek, ne kadarına bir yön çizebilirsek bizim için çok kıymetli. Bir de bilgileri doğru yerinde, doğru kişilerden almaları çok önemli. Sadece ortaokul değil bazen ilkokul öğrencilerine sadece sıvı azot gösterileri yaparak bilimi sevdirmek, lise öğrencilerine daha detaylı bilgi vermek, zaten üniversite öğrencileri burada staj eğitimi görebiliyorlar. Yerinde uygulamaları görmek hepsi için çok kıymetli oluyor. Biz burada çok kompakt bir laboratuvarız. Baştan sona kadar bir eğitim sunabiliyoruz. O nedenle buraların öğrenciler için çok kıyöetli olduğunu düşünüyoruz ve elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Fen Bilimler Öğretmeni Filiz Bağcı, bu etkinlikler sayesinde çocukların hem bilime hem de tarıma ilgisinin arttığını belirtti. Bağcı laboratuvar gezilerinin önemini şu sözlerle anlattı: “Biz yeni yapılan bir okuluz. Laboratuvarımız henüz aktif değil. İkinci ünitemizde de DNA ve genetik kod işledik. Burada canlılarda DNA’nın nasıl çıkarıldığını görsünler, onu gözlemlesinler diye getirdim. Biraz bakış açıları genişlesin diye. Burada ziraat alanında çalışma imkanları olduğunu da gözlemleme imkanları oluyor.”

Öğrenciler bu bilim dolu geziden çok memnun kaldılar.

Bu gezilerin veteriner olma hedefinde olumlu katkısı olduğunu söyleyen Toprak Akren, “Fen bilimlerine ilgim var. Gelecekte de veteriner olmayı düşünüyorum. Burada DNA’nın parçalanmasını gördük. Şimdi de hücreleri daha yakından göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Vehbi Ege Sözeri laboratuvarda neler yaptıklarını şu sözlerle özetledi: “İlk önce bitkinin DNA’sının ayrımını ve nasıl çıkarıldığını gördük. Şimdi de DNA’yı inceliyoruz mikroskopta. Bunların hepsi çok güzel şeyler. Fen bilimlerini sevdiğim için. Diş doktorluğu yapmak istiyorum.”

Futbolcu olmak isteyen Deniz Aydın ise geziyi şöyle anlattı: “Bugünkü gezide hücre duvarı nasıl kırılır onu gördük, deneylerle beraber. Çok zevkliydi. Fen dersini seviyorum.”

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyoteknoloji Laboratuvarı da Tarım ve Orman Bakanlığının diğer birimleri gibi bilime ve tarıma olduğu kadar eğitime de katkı sunmaya devam ediyor.

Tarım Orman Ekranı

Bir yanıt yazın