Sorting by

×
ÇevreDestekGüncelKırsal

Yaban hayatı korunuyor…

    Türkiye geneleninde gerek doğa gerek insan nedeniyle yaralanan hayvanlar tedavi ve rehabilitasyonları sürüyor. Van ve Hakkâri dağlarında Nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan koruma altında bulunan yaban keçilerinin sayısı artıyor. Düzce’de ise yırtıcı hayvan sonucu yaralanan karaca tedavisinin tamamlanmasıyla doğaya salındı.

Türkiye’nin dört bir yanında yaban hayatının korunması için çalışmalar sürüyor. Çalışmalarda yaban hayatı gözlemleniyor, yardıma ihtiyaç duyan hayvanlara el uzatılıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar DKMP 14. Bölge Müdürlüğünün sorumluluğu altındaki Van ve Hakkari dağlarında koruma çalışmalarıyla yaban keçisi sayısı artıyor.

Dünya Doğayı Koruma Birliğinin (IUCN) yayımladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi‘nde bulunan yaban keçileri, Van’ın Gürpınar ilçesindeki Pagan Dağı ile Hakkari’nin Ağaçdibi köyü yakınlarındaki dağlarda kar örtüsünün az olduğu yamaçlarda besleniyor.

Yerleşim yerlerine yakın noktalara kadar inen yaban keçileri, yöre sakinlerinin hassasiyeti, DKMP 14. Bölge Müdürlüğü ve jandarma ekiplerinin koruma kontrol faaliyetleri sayesinde doğal ortamlarında güvenle yaşamlarını sürdürüyor.

Avlanmalarının yasaklanmasıyla popülasyonları giderek artan yaban keçileri, akşamları mağaralara girerek hem olumsuz hava şartlarından hem de yırtıcıların saldırılarından korunmaya çalışıyor.

Yürütülen çalışmalar sayesinde birçok noktada görülebilen yaban keçileri, doğa gözlemcilerinin de ilgisini çekiyor. Yaban keçileri, kar örtüsü az bölgelerde sürüler halinde beslenirken görüntülendi.

Gürpınar’a bağlı Çepkenli Mahallesi’nde yaşayan Behçet Yiğit, sayıları artan yaban keçilerinin, yerleşim yerlerinin yakınına kadar geldiğini söyledi.

Yazın beslenmek için dağılan hayvanların kışın yeniden bir araya geldiğini anlatan Yiğit, şunları kaydetti:

“Her sene yılın başında Pagan Dağı’nda toplanıyorlar. Bu sene sayılarının arttığını gözlemliyoruz. DKMP müdürlüğü ekipleri bölgede sürekli koruma çalışmaları yürütüyor. Bu sene kar çok yağmadığı için ot bol. Bölgeye avcıların gelmesine izin vermiyoruz. Koruma ekipleri burada değilse bölgeye gelmelerine müsaade etmiyoruz. Bu hayvanları öldürmek günah, koruma altındalar. Biz de sahip çıkıyoruz. 10 sene önce sadece az sayıda yaban keçisi görüyorduk. Şu an yüzlerce hayvan var. Her sene çoğalıyorlar. Eğer kurt yemezse çoğalmaya devam edecekler. Dağlar hayvanlarla dolu. Tilki, kedi, vaşak gibi birçok türden hayvan var.”

Hakkari’de yaban keçilerini gözlemleyen doğasever Esat Kılınç ise kentin doğasının hem bitki hem de yaban hayatı açısından zengin olduğunu belirtti.

Gittikleri bölgede yaklaşık 50 yaban keçisini bir arada gördüklerini dile getiren Kılınç, şu ifadeleri kullandı:

“Doğa, içinde barındırdığı yaban hayatıyla güzel. Doğa insansız yaşar ama insan doğasız yaşayamaz. Özellikle kaçak avlananlara karşı hepimizin bir hedefi olmalı. Hakkari DKMP Şube Müdürlüğünce yoğun takipler yapılıyor. Koruyucu tedbirlerin olması çok sevindirici. Biz de elimizden geldiğince onlara yardım ediyoruz. Şu an gördüğümüz yaban keçileri görüntüsü, dünyanın en güzel manzaralarından biri. Bölgede yaban keçisi popülasyonu arttı. İlimizin her tarafında, her köyünde nereye gidersek gidelim keçileri görme imkanı oluyor. Hatta bazen kara yolunda bile görmek mümkün. Hepimizin ortak görevi bu dağ keçilerini, yaban hayatını korumak.”

Yaralı karaca tedavisinin ardından doğaya salındı

Düzce’de ise yırtıcı hayvan sonucu yaralanan karaca tedavisinin tamamlandı.

Düzce’de yaralı halde bulunan Karaca, vatandaşlar tarafından yetkililere teslim edilmek üzere Düzce Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bildirildi. Veteriner hekimler tarafından yapılan ilk muayenede Karaca’nın yırtıcı hayvanlar tarafından saldırıya uğradığını ve bunun sonucunda bazı yaralar aldığını tespit etti. Tedavi süreci boyunca Karaca’ya gerekli müdahaleler yapılırken, veteriner hekimler büyük bir titizlikle hayvanın sağlığını iyileştirmek için çalıştı.

Tedavi süreci tamamlanan Karaca, sağlığına kavuşarak tekrar doğal yaşamına dönmek üzere bulunduğu bölgeye bırakıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Düzce Şube Müdürlüğü, hayvanın sağlıklı bir şekilde doğaya bırakılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, bu tür olayların, bölgedeki doğal hayatın korunması adına toplumda farkındalık oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.

Düzce’de doğal yaşamı korumak ve yaralı hayvanlara yardım etmek için yapılan çalışmaların önemli bir örneği oldu.

Türkiye’de yaşayan en küçük baykuşlardan kukumav, Ağrı Dağı’nda görüntülendi

Doğada ayrıca ender gözüken türlerde yüzünü insanlara göstermekten de çekinmiyor. Türkiye’de yaşayan en küçük baykuş türlerinden kukumav, Ağrı Dağı’nın eteklerindeki doğal ortamında görüntülendi.

Yurdun en yüksek noktası olan 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı’nın eteklerindeki alanlar birçok yaban hayvanının yanı sıra kuşlara da ev sahipliği yapıyor.

Burada yaşayan göçmen ve yerel kuş türleri arasında, en küçük baykuş türü olarak bilinen kukumav (Athene noctua) da yaşıyor. Alanda çalışma yapan Anadolu Ajansı ekibi, doğal ortamındaki kayalıkların üstüne konan bir kukumavı görüntüledi.

Yuvarlak suratıyla ilgi çeken kukumavın sempatik hareketleri kayda alındı.

Tarım Orman Ekranı

Bir yanıt yazın