Sorting by

×
GüncelTarım

Adana’da görülen balina ile ilgili açıklama geldi! Dünyanın ikinci büyük türü…

Adana’nın Karataş ilçesinde balıkçı teknesindeki balıkçılar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülenen yaklaşık 15 metre uzunluğundaki oluklu balina heyecan yarattı. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik, oluklu balinanın dünyanın ikinci büyük balina türü olduğunu belirterek, ergin bireylerinin 27 metreye kadar büyüdüğünü söyledi.
Karataş ilçesinde Akdeniz’e balıktutmak için tekne ile açılan balıkçılar, kıyıdan yaklaşık 16 kilometre uzakta oluklu balina ile karşılaştı. Bir süre teknenin yanından ilerleyen balinayı gören balıkçılar, heyecanla telefonlarına sarılarak bu anı ölümsüzleştirmek istedi. Balinanın teknenin yanında yüzdüğü anlar, cep telefonuyla kayda alındı. Balina, birkaç dakika sonra teknenin yanından uzaklaşarak gözden kayboldu.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik, görülen balina türünün ‘balenooptera physalus’ olduğunu, genellikle Akdeniz’de İtalya ve Fransa sahillerinde görüldüğünü anlattı. Prof. Dr. Çevik, “O bölgelerde kalıcı popülasyonları var. Batı Akdeniz’in kuzeyi diyebiliriz. Sardunya adalarında. O civarlarda popülasyonu var. Akdeniz popülasyonu var. Özellikle kış aylarında bazıları küçük gruplar halinde veya tek tek dolaşırlar. Doğuya doğru da beslenme amacıyla genellikle göç ediyorlar. Havaların ısınmasıyla tekrar batı tarafa dönüyorlar. Bunların gözlemlemesi genellikle hava araçlarıyla yapıldığı için belki de çok sık geliyordur. Bunları biz göremiyoruzdur. Çünkü bunları tespit etmek rastgele veya balıkçılar tarafından rapor ediliyor. Ya da bazen karaya vuruyorlar” dedi.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK BALİNA TÜRÜ
Görülen balina türünün ergin bireylerinin 25-27 metre kadar olabildiğini anlatan Prof. Dr. Çevik, “Dünyada ikinci büyük balina türü. Birincisi mavi balina. Genç olanlar 15-17 metre arasında olabiliyor. 2000 yılında buraya karaya vuran 10,5 metreydi. Küçük bireydi, sonuçta 27 metreye kadar büyüyor. Özellikle küçük balıklarla, hamsi, istavrit, sardalya ile beslenirler. Ağzını açıp tek hamlede yutma suretiyle besleniyorlar. Hatta bol miktarda denizlerimizde plastik var. Bol miktarda o bölgede plastik varsa onları da beraber yutuyorlar” diye konuştu.

‘HİÇBİR TEHLİKESİ YOK’

Balinanın insanlara karşı en küçük bir tehlikesinin bulunmadığını kaydeden Prof. Dr. Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir kısmı koruma altında bu balinaların. Bu tür gözlemler önemli. Bilim açısından, çünkü biz maalesef bu konuda bilimsel çalışma çok az olduğu için hava araçlarıyla gözlem yapamadığımız için bu tür bulgular önemli. Bunu tesadüfen o arkadaşlar görmeseydi, buraya kadar geldiğini, yayıldığını göremeyecektik. Biri de sorsa ‘Türkiye sahillerinde balina var mı yok mu?’ diye ‘yok’ diyecektik. Bunlar kayıt altına alma açısından önemli şeyler.”

2000 YILINDA DA SAHİLE VURDU

Aynı balina türünün 2000 yılında Yumurtalık Sahili’ne vurduğunu anlatan Prof. Dr. Çevik, “O balina da 10 metrenin üzerindeydi. Hatta ilk müdahaleyi de biz yaptık. Balinayı inceledik, otopsi yaptık. Bu türün daha sonra parazitler tarafından öldüğü açıklandı. Hatta o tür Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın bahçesinde iskeletin çıkarılmış biçimde ziyaretçileri bekliyor.”

BALIKÇILAR, O ANLARI ANLATTI

Adana’nın Karataş ilçesinde balıkçı teknesiyle denize açıldıkları sırada 15 metre uzunluğundaki oluklu balinayla karşılaşan ve o anları cep telefonu kamerasıyla kaydeden balıkçılardan Fatih Kaymaz (40) ile teknenin kaptanı Atilla Kürü (36), yaşadıkları o anları DHA muhabirine anlattı. Balinayı ilk olarak teknenin kaptanı Atilla Kürü’nün gördüğünü kaydeden Fatih Kaymaz, “Kaptanımız bağırınca durumu fark ettik. Hemen telefonuma sarıldım. Yarım saat görüntülemeye çalıştık. Şansımız yaver gitti ve tekneye yanaştı. Ön tarafa gelerek bize güzel bir poz verdi. Biz de bu anları ölümsüzleştirdik. Bu olay 50-60 yılda bir olur. Bu olay bizi çok heyecanlandırdı. İlk gördüğümüzde yaklaşık 15 metrelik boyundan dolayı biraz korktuk ama balinanın bize zarar vermeyeceğini biliyorduk. Çocukluğumdan beri denize giderim, daha böyle bir olaya şahitlik etmemiştim. Karataş’ın güzel bir balinası oldu. Onu seviyoruz. Umarım karaya vurmaz” dedi.

‘25 YILDIR DENİZDEYİM, İLK KEZ GÖRDÜM’

Teknenin kaptanı Atilla Kürü ise ilk gördüğü an panik yaşadığını ve arkadaşlarına ‘balina, balina’ diye bağırdığını söyledi. Arkadaşlarının ilk etapta kendisine inanmadığını dile getiren Kürü, “Sonra onlar da durumu fark etti. Hemen ‘video çekin’ diye uyardım. Yanımıza gelip öyle bir poz verdi ki inanılmazdı. Ben 36 yaşında, 25 yıldır denizlerden çıkmayan bir insanım. İlk defa balina gördüm. Hayatımda daha önce ne böyle bir şey duymuş ne de görmüştüm. Büyük bir püskürtüyle fark ettim. Sonra zaten pozunu verip, çekip gitti” diye konuştu.