Sorting by

×
ÇevreDestekEkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

Adıyaman toprakları bereketleniyor…

    Adıyaman‘da yeşil yapraklı sebzelerin yetişip-yetişmediğini değerlendirme amacıyla yapılan deneme ekimleri başarıya ulaştı. Tütüne alternatif olan ürünler ile çiftçiler yılda 2-3 ürün elde edebilecek. İlk denemede hasat edilen ürünler Adıyaman iç pazarının yanı sıra çevre illere de gönderildi.

Adıyaman’da tütüne alternatif ürünlerle yılda 2 ya da 3 ürün alınması hedefleniyor.

Adıyaman Sulama Birliği’nin öncülüğünde Şanlıurfa kara yolu üzerinde 10 dönümlük alana deneme amaçlı yaprak marul, kıvırcık marul, göbek marul (aysberg) ile ıspanak, alabaş (Alman turpu) ve yeşil soğan ekildi. Antalya’dan alınan ve toprakla buluşturulan ürünlerin yaklaşık 2 ay sonra hasat dönemi geldi. Deneme amaçlı ekilen ürünler büyüklüğü ve aroması ile başarıya ulaştı.

Ürünlerden göbek marullar İstanbul, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerine gönderilirken, diğer ürünler ise Adıyaman tezgahlarında tüketici ile buluşacak. Sulama Birliği’nin öncülüğünde 10 dönümlük alanda yapılan deneme ekiminden yaklaşık 2 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor. Elde edilecek gelirin çiftçilerin sulama maliyetlerinde kullanılması planlanıyor. Adıyaman’da birçok arazide ekilen tütüne alternatif olarak deneme ekimi yapılan yeşil yapraklı sebzeler ile birlikte yılda 2-3 ürün alınabilecek. Önümüzdeki yıl ise Adıyaman Sulama Birliği çiftçilerle birlikte merkez Çamgazi, Kahta ilçesi ve Besni ilçesine bağlı Keysun beldesinde bu ürünleri yetiştirecek.

Ticari amaçlı olarak ilk kez ekimi gerçekleştirilen yeşil yapraklı bitkilerin hasadına Adıyaman Valisi Osman Varol, Adıyaman il Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, DSİ Adıyaman Müdürü Emin Ertürk, Adıyaman Sulama Birliği Başkanı Mehmet Eryılmaz katıldı. Tarlada ilk hasadı Vali Osman Varol yaptı.

Burada konuşan Adıyaman Valisi Osman Varol, “Özellikle bölgemizde ürün çeşitliliğini, ürün damını arttırmak için yapılan çalışmalardan bir tanesidir. Burada anlamlı olan bunun birlik eliyle de yapılıyor olmasıdır. Yani onlarında bu işe dertlenip, gayret gösterip, böyle bir çalışma ortaya koymaları çok kıymetlidir bizim için. Bizim verimli topraklarımızda da çok lezzetli bir şekilde ortaya çıkan ürünlerin denemesi gerçekleştirildi. Onların hasadı gerçekleştirdik” dedi.

Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas ise, “Burada tütüne alternatif hatta tütüne ikinci ürün olarak marul ekiminin artırılması ve yaygınlaştırılması için böyle bir çalışma yapıldı. Marullarımızın kalitesi ve gelişmesi oldukça iyi. Burada beklenen verimi elde ettik. Sulama birliğiyle beraber hem Adıyaman’da ikinci ürün hem de tütüne alternatif olarak böyle bir çalışmanın yaygınlaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

Adıyaman Sulama Birliği Başkanı Mehmet Eryılmaz ise konuşmasında, “Biz Adıyaman’ın tütünden ziyade yeşil yapraklı sebzelerle anılması için böyle bir çalışmaya girdik. Bu ürünlerin Adıyaman’da da yetiştirildiğini kanıtlamak maksadıyla yaklaşık olarak 10 dönümlük alanda yetiştirmeyi başardık. Marul, aysberg, kıvırcık gibi ürünlerin şu anda hasadı yapılmakta. Ve bu ticari anlamda kısa sürede paraya dönme olanağı sağlıyor çiftçimize. Çiftçi refah düzeyi yükseldikçe bu Adıyaman’a yansıyacaktır. Yıllarca burada tek ürünle gidiliyordu. Ama biz göreve geldikten sonra özellikle su sorununu çözüp, bunun ikinci ürününü sağladık. Şu anda tarlada hasat yaptığımız ürünler 3. üründür” sözlerini kullandı.

Tarım Orman Ekranı

Bir yanıt yazın