Samsun’da Balık Tezgahlarına Eş Zamanlı Sıkı Denetim…
-
Gerek deniz ve gerekse iç su balıkçılığı potansiyeli bakımından Türkiye’nin en önemli illerinden birisi olan Samsun’da balık tezgahlarına sıkı denetim düzenleniyor.
81 İlde eş zamanlı düzenlenen denetimler ile Samsun ili ve ilçelerinde görevli 45 Su Ürünleri Denetçisi personel, balıkçı barınaklar başta olmak üzere, perakende satış yerlerinde, yol güzergahlarında, nakil vasıtalarında, soğuk hava depolarında, balık unu ve balık yağı fabrikalarında sıkı denetimler düzenledi.
1 Eylül itibariyle başlayan 2024-2025 av sezonunda, palamut balığının önceki sezonlara göre bol miktarda avlandığı görüldü. İstavrit ve mezgit başta olmak üzere Karadeniz’e özgü diğer balık türlerinin de bol miktarda avlandığı görüldü. Bugünlerde yeni başlayan hamsi avcılığının, havaların da soğuması ile artacağı öngörülüyor.
Su Ürünleri potansiyelinden dolayı Koruma ve Denetim etkinliği daha fazla olmalıdır.
Perakende balık satış tezgahlarında düzenlenen denetime katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “2024 yılı 1 Ocak – 31 Ekim tarihleri arasında İl Müdürlüğümüz Denetim elemanlarımızca İlimiz sınırları dâhilinde Balık Hali, Balıkçı Barınakları, yol güzergâhları, Avlak sahaları ve Perakende satış yerlerinde toplam 3221 adet Su Ürünleri denetimi düzenlenmiştir. Bu denetimler sonucunda 92 kişi veya kuruluşa ihlali nedeniyle 1.981.653,00 TL İdari para cezası uygulanmıştır. Aynı şekilde Sahil Güvenlik Komutanlığı da kendi saha unsurlarınca, Müdürlüğümüzün yapmış olduğu denetim sayısına yakın oranda denetim gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Balıkçılarımızın özellikle küçük balıkları avlamaktan ve satmaktan kaçınmaları gerekiyor. Kurallara uymayan balıkçıların takibi ve getirilen düzenlemelere uygun avlanmanın temini için Müdürlüğümüz olarak denetimlere, tüm imkanlarımızı kullanılarak devam edeceğiz. Başta balıkçılarımızın ve tüm halkımızın yasaklara uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini önemle vurgulamak istiyorum. Unutmayalım ki, sürdürülebilir avcılığın sağlanması, tüm balıklara yaşamları boyunca en az bir kere üreme imkânı vermekle sağlanır. Av yasaklarına uymadan avcılık yaparak günü kurtarmak yerine, av yasaklarına uyarak geleceğimizi kurtarmalıyız.” şeklinde konuştu.