DestekEkonomiGüncelKırsalTarım

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu Söke’de Çiftçilerle Buluştu…

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Aydın’ın Söke ilçesindeki pamuk tarlasında bir araya geldiği çiftçilerin dertlerini dinledi.

Dervişoğlu’nun sadece çitçilerin değil, sorun yaşayan her kesimin yanında olduğuna işaret eden
İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, “Emeklilere bakın, asgari ücretlilere bakın, işsizliğe bakın, eğitime bakın, sağlığa bakın. Bu ülkede cebinizde para yoksa insan olamıyorsunuz. Onun için Allah’ın izniyle biz hep sizlerle beraber olacağız. İyilik hareketi her geçen gün artacaktır. Biz dertliyiz arkadaşlar; bu bayrağı, bu vatanı, bu insanları seviyoruz. Çiftçilerimizi seviyoruz. Şanlıurfa’daki pamuk üreticileri de aynı dertte. Diyorlar ki; ‘Abi biz 19-20 liraya mal ediyoruz. 25 lira fiyat verdiler. Girdiler yüzde yüzün üzerinde arttı. Fiyat aynı.’ Bu her şeyde böyle. Kazanan çok az bir topluluk var, kaybeden Türkiye. Allah’ın izniyle sayın genel başkanımız bunu önlemek için biz onun neferi olarak hep beraber onun yanında olacağız. İnşallah bu ülkeyi daha güzel yarınlara kavuşturacağız.” ifadelerini kullandı.

“SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI: SİZLERDEN DESTEK İSTİYORUZ”

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise pamukta çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek; “Denize sıfır olduğumuzdan barajlardaki su, son olarak bize ulaşıyor ve yeterli sulama yapamıyoruz. Arazilerimizde düşük verim alıyoruz. Bunun yanı sıra 2022 yılında girdi maliyetine pamuk ürettik ve girdi maliyetine sattık. 1 lira 60 kuruş devletimiz destek verdi. 2023 yılında da aynı şekilde oldu. 24 liraya ürettiğimiz pamuğu 22 liraya sattık. Destek yine 1 lira 60 kuruştu. Bu sene ise 34 liraya mal ettiğimiz 1 kilogram pamuk, şu an İzmir Ticaret Borsası’nda 22-23 lira. TARİŞ’te ise 25 lira civarında. Bakanlığımızın bize verdiği destek ise yine 1 lira 60 kuruş. Mazot ve gübre desteği arttı ama pamuk priminin de bu seneye mahsus en az 5 liranın üzerinde olmasını bekliyorduk. Bu da olmadı. Söke Ovası’nda şu anda 9-10 lira eksiğe pamuk satıyoruz. Sizlerden destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ÜRETİM YAPAMAYACAĞIZ”

Pamuğun önümüzdeki sene için Söke Ovası’nda yüzde 50 az ekileceğini beklediklerini ifade eden Tanyeri; “İplikçilere, tekstilcilere ve çırçırcılara, İzmir Ticaret Borsası’na da sesleniyorum; dünya piyasasında 27-28 lira olan pamuğumuz Türkiye’de 22-23 liraya değer görüyor. Bu yıla mahsus para kazanmasınlar ve bizlere destek olsunlar. Aksi durumda önümüzdeki yıllarda üretim yapamayacağız” diye ekledi.

Ziraat Bankası’ndan da destek istediklerini söyleyen Mustafa Tanyeri, bankadan aldıkları kredileri ödeyemeyecek durumda olduklarına işaret ederek borçların faizsiz olarak ertelenmesini istedi.

“TUTTUĞUMUZ HER YERDEN BİN AH ÇIKIYOR”

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri’nin taleplerinin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Türkiye’nin her yerinde dert dinlemeye gittiklerini belirterek; “Böyle bir günde sizlerle birlikte pamuk tarlasında buluşmuş olmaktan ziyadesiyle mutlu ve mesudum. Çünkü Türkiye’nin her yerinde; dert dinlemeye, dert sahibinin olduğu yere gidiyoruz. Buraya gelmeden önce fındıkçının derdini Karadeniz’de, fıstıkçının derdini Gaziantep’te, sebzecilerin derdini Bursa’da yine tarlalarında dinledik. Tuttuğumuz her yerden bin ah çıkıyor. Bu toprakların yabancısı değilim, buradan 100 km ilerideki bir ilin milletvekiliyim. Pamuk tarlalarında derdin ne olduğunu diğer siyasilere oranla daha iyi bildiğimi söyleyebilirim. Ayrıca Aydın Milletvekilimiz Sayın Ömer Karakaş Bey de pamuk çiftçisinin dertlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sıklıkla dile getiriyor. Maliyetinin ne olduğunu, girdi maliyetlerinin ne denli yükseldiğini ama buna rağmen ürün fiyatlarının ne kadar aşağıda kaldığını da Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde hesaplama yaparak kamuoyuyla paylaşıyor.” ifadelerini kullandı.

“ASIL MESELE ÇİFTÇİNİN MAĞDUR EDİLMESİDİR”

Türkiye’nin her yerinde çiftçinin perişan edilmiş durumda olduğunu sözlerine ekleyen Dervişoğlu; “Bir taraftan bakıyorsunuz girdi maliyetleri yükseliyor, ürün fiyatları düşük; bir tarafta mücadele yöntemlerinden yeterince istifade edilemediğinden böcek sarmış Karadeniz’i. Burada da bir istilacı sinek var. Eskiden beri onunla mücadele edilir. Akdeniz sineği diye tarif edilir ve bu bölgede yetişen ürünlere de zarar verir. Asıl mesele tarımda doğru bir planlamanın yapılmaması, stratejik ürün planlamasının doğru belirlenmemesi ve buna bağlı olarak da çiftçinin mağdur edilmesidir.” dedi.

“TOPRAĞA TER DÜŞÜRSENİZ BURADA FİDAN OLUR”

“Bu topraklar sıradan topraklar değildir. Çiftçilerimizin tarlalarına olan sadakatleri aynı zamanda vatanı olan bağlılıkları ve sadakatleri ile eşdeğerdir” diyen İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu; “Açık ve net olarak söylüyorum; her çiftçinin tarlası vatanıdır. Dolayısıyla bu topraklarda ekim yapılırken aynı zamanda vatan yaşatma mücadelesi de verilmiş oluyor. Vatanı ayakta tutma mücadelesi de verilmiş oluyor. Eğer bu toprakların çiftçisi para kazanamıyor ise kim para kazanacaktır? Toprağı ter düşürseniz burada fidan olur, bu denli bereketli bir arazi.” dedi.

Çiftçilik yapanların hak ve hukukunu savunmak dururken, çiftçiye eziyet etmenin kimseye bir faydası olmadığının altını çizen Dervişoğlu, ”Pamuk üründen bahsediyoruz. Avrupa Birliği’nin kabul ettiği bir coğrafi işaretleme tescili almış bir ürün bu. Bunun maliyeti bugünün hesaplamalarına göre Sayın Milletvekilimiz hesaplamış; 25-28 TL arasında bir zaten maliyet var. Eğer icarlı tarlalarda ekim yapıyorsanız, bu 34-35 liraya çıkıyor. Kütlü pamuk fiyatı olarak da 25 TL belirlenmiş. Şimdi çiftçi bu işin içinden nasıl çıkacak?” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE ÇİFTÇİ DEVLETTEN BU YIL İÇİN 200 MİLYAR LİRA ALACAKLARDIR”

Türkiye’de gayrisafi milli hasılanın %1’inin çiftçilere destek olarak verilmesinin bir kanuni emir olduğunu hatırlatan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu; “Bu bir kanuni mecburiyettir. Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası 1 trilyon 100 milyar dolardır. Dolayısıyla çiftçiye verilmesi icap eden desteğin de bunun %1’i olarak 10 milyar doların üstünde olduğunu hesaplar ve çiftçiye bu zamana kadar mazot ve diğer destekler içine katıldığında 157 milyar verilmiş olduğuna bakarsanız; Türkiye’de çiftçi bu devletten bu yıl için 200 milyar lira alacaklıdır. “ dedi.

“YETER SÖZ MİLLETİNDİR! DEMEYE GELDİM”

Çiftçilerin hem bankalara hem de tüccarlara borçlu olduğunu söyleyen Dervişoğlu şu şekilde konuştu:

“Çiftçinin borcu 850 milyar liradır. Bu 850 milyar liralık borç için yaklaşık 2 milyon kişinin gayrimenkullerinde ve araçları üzerinde hacizler vardır. Çiftçinin tarlaları ipoteklidir. Dolayısıyla çiftçinin bu dertten kurtarılması lazım. Bu derdin çözümü çok zor değil. Aydın Menderes’in doğduğu topraklardayım. Buraya artık bu hükümeti yönetenlere de seslenmek üzere geldim. Yeter söz milletindir! demeye geldim.

“İTHALAT LOBİSİNE VERMEYİ GÖZE ALDIĞINIZ PARAYI ŞAYET ÇİFTÇİYE VERİRSENİZ BU DERDİ YERİNDE ÇÖZERSİNİZ”

“Bu dertlerin çözümü basittir. Çiftçinin hak ettiğini çiftçiye verirseniz çiftçi dertlerinden kurtulur. Ama çiftçinin derdini sahiplenmesi icap eden siyasiler vardır. Hesap çok basittir. Türkiye’nin 1 milyon 200 bin ton pamuğa ihtiyacı var. Türkiye sadece bunun 650 bin tonunu üretebiliyor. Geri kalan pamuk da ithal ediliyor. İthalat lobisine vermeyi göze aldığınız parayı şayet çiftçiye verirseniz bu derdi yerinde, burada pamuk tarlasında çözmüş olursunuz. Bu iş bu kadar basit”

“BORÇLU OLAN DEVLETTİR ALACAKLI OLAN DA ÇİFTÇİDİR”

“Siz gelince ne yapacaksınız diye sorarsanız; buradan hükümet yetkililerine de söylüyorum, onları da uyarıyorum. Çiftçinin borçlarından faizi kaldırın. Faiz ödenecekse sizin ödemeniz lazım. Sadece bu yıl için çiftçiye 200 milyar lira borcu olanlar; çiftçinin banka borçlarından ya da tarım kredi kooperatifi borçlarına nasıl faiz uygulayabilirler? Borçlu olan devlettir alacaklı olan da çiftçidir. Çiftçinin devletten olan alacağını ve hakkını söke söke almak üzere tarla tarla dolaşmaya devam edeceğiz. Herkesin bunu iyi bilmesini istiyorum.”

“DİĞER SİYASİ PARTİLERDEN FARKLI OLARAK TARIM POLİTİKALARI BAŞKANLIĞIMIZ VAR”

“Diğer siyasi partilerden de farklı bir tarafımız var. Herkes işin siyaset tarafıyla meşgul ama İYİ Parti’de Tarım Politikaları Başkanlığı var, başka siyasi partilerde olmayan bir başkanlık. Türkiye’deki Ziraat alanında tarım ve hayvancılık alanında yaşanan bütün olumsuzlukların tespiti ve çözümlerinin projelendirilmesi hususunda Sayın Kadir Ulusoy başkanımız, partimizde stratejik ekipler kurmak suretiyle çalışmalarını sürdürüyor. Ben sizden bir şey rica ediyorum; bize güvenin. Bu memleketin çözülmeyecek bir derdi yoktur.”

“KİM CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK DERDİNDE DEĞİLİZ”

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, konuşmasına şu sözlerle son verdi:

“Herkes orta yerde kimin Cumhurbaşkanı adayı olacağını tartışarak siyaseti kişiselleştirmeye ve kurumsallıktan uzaklaştırmaya çaba sarf ederken, biz İYİ Parti olarak kim Cumhurbaşkanı adayı olacak derdinde değiliz. ‘Vatandaşın derdi nasıl çözülecek, vatandaşın hali ne olacak’ onun derdine düşmüşüz ve Anadolu yollarındayız. Bugün Söke’deyiz yarın başka bir çiftçimizin bahçesinde ya da tarlasında olacağız.”

Toprak Haber

Bir yanıt yazın