GüncelTarım

Haciz mağduru çiftçiler Ankara TZOB’da buluşuyor

Kredi borçları yüzünden üretim araçlarının haczedilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalan çiftçiler; yurdun pek çok ilinden Ankara’ya giderek dertlerine derman arayacak.

Hal Postası – Kredi borçları yüzünden üretim araçlarının haczedilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalan çiftçiler; yurdun pek çok ilinden Ankara’ya giderek dertlerine derman arayacak.

Tarım Kredi Kooperatifleri’nden ve Ziraat Bankası’ndan tarımsal kredi çekip ödeyemeyen çok sayıda çiftçi, sosyal medya platformları üzerinde örgütlenerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Kredi mağduru çiftçiler, bugün 5. kez Ankara’da seslerini duyurmaya çalışacak. Çiftçilerin buluşma yeri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) olacak.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’dan randevu alan kredi mağduru çiftçiler, Şemsi Bayraktar’a sorunlarını anlatacak ve çözümü için yardım isteyecekler. Çiftçiler daha önce de 4 kez Ankara’ya gitmiş, Bakanlık önünde basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalışmıştı. Son iki senedir don olayları ve kuraklık başta olmak üzere iklim şartlarından olumsuz etkilenen çok sayıda üretici, üretimi finanse etmek için aldığı kredileri ödeyemedi. Birçoğunun traktörü, hayvanları ve arazisi ödenemeyen krediler karşılığında haczedildi. Ziraat Bankası bu borçlara istinaden haczettiği 2 bine yakın mülkün satış ilanını web sitesinden duyurdu.Pandemi sürecinde sadece kredi borcu olan çiftçiler değil, borcu bulunmayan üreticiler de zor bir dönemden geçiyor. Türkiye’de yaş sebze ve meyvenin önemli bir kısmını piyasadan çeken turizm tesisleri devreden çıktı. İhracat konusunda hiçbir problem yaşamadığımız ülkeler bile salgın hastalık dolayısıyla ilave gümrük tedbirleri getirdi.

Bu arada gıda fiyatları ve tarımsal üretimle ilgili dün ya piyasaları da daralan arz ve artan talep cenderesiyle başa çıkmaya çalışıyor. Birçok ülkede yerli üreticiyi korumaya yönelik gümrük tarifeleri getirildi. İhracat ve ithalat süreçleri devletlerin katı uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyor. Kimi ülkelerde tüketicinin gıdaya erişimi için de ilave tedbirler ve yerli üretimi teşvik eden uygulamalar başlatıldı. Genel olarak bütün dünyada ithalatı azaltıcı, yerli üretimi teşvik edici bir trend söz konusu. Ancak Türkiye, son yıllarda tarihinde hiç olmadığı kadar tarımsal ürün ithal ediyor. Bunun yanında tarımsal desteklemeler, enflasyon ve döviz kurları karşısında yetersiz kalıyor. Olduğu kadarı da çok geç ödeniyor. Çiftçinin aldığı son desteklemeler 2019 yılındaki üretime ilişkin desteklemeler oldu. Geçen sene yıl sonuna iki gün kala açıklanan desteklemeler oldu.

Bu desteklerin yürürlük tarihi geçen senenin yılbaşı olsa da yıl boyunca ne kadar destekleneceğini bilmeyen üretici, haklı olarak desteklerin yönelttiği doğrultuda davranamadı.

Gelişmelerin elbette tüketiciye de yansımaları olacak. Bunun ilk işaretleri gıda fiyatlarındaki kontrol edilemez artışla görülmeye başladı.

Kredi mağduru çiftçiler Ankara ziyaretinden sonuç alamazlarsa seslerini duyuruncaya kadar Ankara ziyaretlerini sürdüreceklerini söylüyor.