DestekEkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

Zeytinimize ve Çiftçimize Sahip Çıkalım.!

CHP Bursa Milletvekili ve PM üyesi Orhan Sarıbal’ın Gemlik’te bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Sarıbal: ”Zeytinyağına olan talep yüksek olmasına rağmen gerekli ihracatı gerçekleştiremedik.”dedi.

Zeytin üretiminin sofralık ve yağlık zeytin olmak üzere iki şekilde yapıldığını, zeytinin tane ve zeytinyağı olarak hiçbir kimyasal işlem görmeden yenebilen önemli besin kaynağı olduğunu, barındırdığı bir çok vitamin ve koruyucu maddeler bakımından dengeli beslenmede önemli bir gıda olduğunu belirten Sarıbal, Zeytinin içerdiği biofenoller açısından da kanser , sindirim sistemi vb. hastalıklarına karşı vücudu koruyan bir ürün olduğunu ifade etti.

Zeytin ve Zeytin Ağacının ,Tarihi, inançsal ve sosyal açıdan binlerce yıl yaşamış geçmişe tanıklık etmiş kutsal bir ağaç olduğuna değinen Sarıbal; ”Sofralık ve Yağlık Zeytin ve zeytinyağı iç ve dış piyasada ticari değere sahip olup, ihracat ürünlerimiz arasında yer almaktadır. ABD, İspanya ve Suudi Arabistan, ihracat yaptığımız ülkelerin başında gelmektedir. Ancak dökme varil zeytinyağı ihracatı, son 3 yılda 4 kez yasaklanmış, 1 kez de fon uygulanmıştır. İç piyasada fiyat artışı bahane edilerek getirilen bu yasaklar ve kısıtlamalar, çiftçinin aleyhine gelişmiştir. Üretici fiyatlarında düşüş olmasına rağmen, enflasyonu geriletmek için yapılan bu kısıtlamalar, ihracat gelirlerimizin ve pazar payımızın düşmesine neden olmuştur. Yağ fiyatları kısıtlama sonrası kilogramı 180TL’den kısıtlama sonrası 350TL’ye kadar çıkmıştır.”dedi.

Yapılan yanlış uygulamalar ile iç piyasada beklenilen düzeyde zeytinyağı tüketiminin gelişmediğini, yağ stokunun biriktiğini belirten Sarıbal, Temel sorunun enflasyon ve düşük gelir seviyesi olduğunu söyledi.

Yine bu yanlış ugulamaların çiftçiye fayda yerine zarar getirdiğini ifade eden Orhan Sarıbal, ”Bir yandan RTE ekonomi politikası, diğer yandan Mehmet Şimşek’in ekonomi politikası ile çiftçi, enflasyon canavarına kurban edildi. 1 Ağustos 2023’te dördüncü kez zeytinyağı ihracatına önce 3 ay yasak getirildi, ardından bu süre sınırsız bir yasak haline çevrildi.”dedi.

14 Eylül 2024’te ihracat kısıtlamasının kaldırıldığını ve 14 ay süren ihracat yasağının sona erdiğine değinen Sarıbal, ”Bu süreçte AB’de zeytinyağına olan talep yüksek olmasına rağmen gerekli ihracatı gerçekleştiremedik. 2023 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında 53 bin ton tane zeytin, 103 bin ton zeytinyağı ihraç edilmişti. 2024 yılının aynı döneminde ise tane zeytin ihracatı 41 bin tona, zeytinyağı ihracatı ise 47 bin tona gerilemiştir. Tane Zeytin ihracatında 12bin ton, yağlık zeytinde ise 56bin tonluk düşüş yaşanmıştır. 2024 yılında ise 150 bin ton stok elde kalmıştır. TÜİK’in tahminine göre, 2024 yılı tane zeytin rekoltesi 2,9 milyon ton olarak öngörülmektedir. Ortalama %30’u sofralık, %70’i ise yağlık zeytin olarak ön görülmektedir. Bu yıl, iklim koşulları nedeniyle yağlık zeytin oranının daha fazla olması beklenmektedir. Kuraklık ve su eksikliği üretimde belirleyici olmuştur.”dedi.

CHP Bursa Milletvekili ve PM üyesi Orhan Sarıbal sözlerini şöyle sürdürdü;

” Bursa Zeytin Üretiminde ülke veriminin %10 unu karşılamaktadır. Sofralık zeytinde ise yıllara göre değişen bu oran çok daha yukarılardadır. Aynı zamanda Gemlik Zeytini Coğrafik İşaret olarak kendine has tadı rengi özellikleriyle bu bölgenin ve körfezin tüm zeytinini temsil etmektedir.

2024 hasat dönemine başlamak üzereyiz. Yaptığımız gözlem ve incelemelere göre, Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik ilçelerinde 250 bin tonun üzerinde bir rekolte beklenmektedir. Bu yıl, yağlık zeytin oranının daha fazla olduğu görülmektedir. Bu ilçelerin ana gelir kaynağı zeytin ve zeytinyağıdır. Zeytin, var yılı ve yok yılı olarak bilinen bir ürün olup, bir yıl verimli, bir yıl ise verimsizdir. Bu nedenle verimli yıllarda, çiftçinin iki yılın gelirini karşılayacak geliri sağlaması gerekmektedir. Verimsiz yıllarda ise maliyetlerin ancak karşılanması beklenir. Bir yıllık enflasyon oranları TÜİK’e göre %60, ENAG verilerine göre ise %100 seviyelerinde gerçekleşmiştir.”

Zeytin üretim maliyetlerinde özellikle işçilikte (budama ve hasat) %100’ün üzerinde artış yaşandığını belirten Sarıbal, ücretlerin 600-1200 TL’ye kadar çıktığını, sulanabilir arazilerde ise sulama maliyetinin dekar başına 500 TL ile 1500 TL arasında değiştiğini söyledi.

Tarım ilaçları, gübre, mazot gibi girdilerde fiyat artışının %30 ile %50 arasında olduğunu ifade eden Sarıbal, ” Üreticinin yaşam ve refah maliyetleri de buna bağlı olarak yükselmiştir. Bu yılın iklim koşulları nedeniyle kuraklık ve yüksek sıcaklıkların etkisiyle yağlık zeytin miktarının fazla olacağı, ancak tane büyüklüğünün üst baremi sağlayamayacağı öngörülmektedir. Bu nedenle, uygulanacak alım fiyat politikası kritik bir öneme sahiptir.”dedi.

CHP Bursa Milletvekili ve PM üyesi Orhan Sarıbal Hükümet ve piyasadan talep, beklenti ve önerilerini maddeler halinde şu şekilde sıraladı;

”1.Merkezi Hükümetten ve Tarım Bakanlığından Beklentiler

Tane desteğinin beş yıl boyunca 15 kuruştan 20 kuruşa çıkarılması yetersiz kalmıştır. Hızla daha yüksek bir seviyeye çıkarılması gerekmektedir. Zeytinyağı desteğinin ise 7 yıldır kilogram başına 80 kuruştan 1 TL’ye çıkarılması da yeterli olmamıştır ve daha gerçekçi bir seviyeye yükseltilmesi beklenmektedir.

İhracatta kaybedilen pazarın geri kazanılması için kota, yasak ve kısıtlamaların yeniden gündeme getirilmemesi; yurtdışı pazarına güven veren söylem ve politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Dış ticarette kaybedilen rekabet gücünü yeniden sağlamak için zeytinyağı ihracatçılarına özel teşvikler sağlanmalıdır.

Zeytin ve zeytinyağı alım-satımını yapan kurum, kuruluş ve işletmelere 1 yıl düşük faizli kredi sağlanmalıdır.
Bakanlık, zeytin ve zeytinyağının önemini ve değerini kavratacak eğitim, reklam ve kültürel yöntemler uygulayarak başta okullar olmak üzere tüm kamu kurumlarında zeytin ve zeytinyağı tüketimini teşvik etmelidir, özendirmelidir.

2.Piyasadan Beklentiler

Bölgemizde zeytin alanında belirleyici ve etkin olan Marmarabirlik ve Tarım Kredi Kooperatifleri, güçlerini kullanarak fiyatları maliyet + refah payı gözeterek, enflasyonu da göz ardı etmeden belirlemelidir. Piyasadaki fiyat belirsizliği hızla giderilmelidir.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin, zeytin alım sürecinde bir çiftçi kurumu olarak bu kritik yılda çiftçinin yanında yer alması ve sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir.

Zeytin alımında Marmarabirlik ve diğer kurumlar, 180 adet/kg ile 230 adet/kg için kota uygulanmamalı
Yağlık ürün alımları kota dışı tutulmalı ve kısıtlama getirilmemelidir.

230 ile 300 barem için fiyat yüksek belirlenmelidir çünkü bu barem, ağırlıklı ortalamayı belirleyen ürün baremi olduğu için çiftçinin gelirinde önemli rol oynamaktadır.

Piyasadaki tüm alıcılar, ekonomik koşulları, çiftçinin girdi maliyetlerini ve verimli yılı göz önünde bulundurarak çiftçinin ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde fiyatlandırma yapmalıdır.”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ”Zeytin hasat sezonunun çiftçimize, halkımıza,ülkemize yararlar getirmesini bereketli olmasını diliyorum. Saygılarımızla” diyerek sözlerini tamamladı.

Toprak Haber

Bir yanıt yazın