ÇevreEkonomiGüncelKırsalTarımTeknoloji

Tarımsal Verimliliği Artırmak için Çapa Makinesi Tercihinde Bu Kriterlere Dikkat!

Tarımsal hasılada Avrupa’da 1’inci sırada olan Türkiye’de tarımsal verimliliği etkileyen birçok faktör bulunuyor. Sulama, gübreleme ve makineleşme gibi faktörler, tarımsal verimlilikte önemli rol oynuyor. Makineleşme kapsamında değerlendirilen çapa makineleri de tarımsal verimliliği etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Ancak her çapa makinesi ile yüksek verim elde edilemiyor.

Anadolu Motor, çapalamada; yüksek performans, verim ve güvenlik içinçapa makinesi tercihinde dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Bankasının verilerine göre, Türkiye’nin 2023 yılında elde ettiği 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasılayla Avrupa’da 1’inci sırada yer alıyor.

Türkiye’de tarımsal verimliliği etkileyen birçok faktör bulunuyor. Sulama, gübreleme ve makineleşme gibi faktörler, tarımsal verimlilikte önemli rol oynuyor. Makineleşme kapsamında değerlendirilen çapa makineleri de tarımsal verimliliği etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Çünkü sıkışmış olan toprağı havalandırmak, suyun toprağa nüfuzunu kolaylaştırarak tarımsal verimi artırıyor. Ancak çapa makinesi kullanarak tarımsal verimliliği artırmak için çapa makinesi tercihinde bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor.

Anadolu Motor AR-GE Müdürü Barış Akay, motorlu çapa makinesi tercihinde dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.

Arazinin topoğrafik yapısına dikkat!

“Anadolu Motor olarak, müşterilerimize, bahçe ya da arazilerinin topoğrafik yapısına göre çapa makinesi tercih etmelerini öneriyoruz. Örneğin dik ve engebeli bir arazi için ağır ve yüksek beygirli çapa makinelerini önermiyoruz. 60-75 kg ağırlığında ve 7 beygir gücünde olan bir çapa makinesi ile çapalama işlemini verimli ve konforlu bir şekilde yapmak mümkün. Böylece çapa makinesini üstünüze düşürme veya dik yamaçtan düşürme gibi sorunlar yaşamıyorsunuz. Eğer araziniz düz ise hiç sorun yok, 9 beygir gücündeki bir çapa makinesiyle de çapalama işlemini rahat ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Yüksek beygirli çapa makineleri vitesli olmalı

Düz arazilerde tercih edilen yüksek beygirli çapa makinelerinin vitesli olması da tercih kriteri arasında yer alıyor. Çünkü çapa makinesi, yumuşak olan toprağa gömülebiliyor. Bu durumlarda vites küçülterek sorunu çözmek mümkün. Toprağın yumuşak olması kadar sert olması da problem yaratabiliyor. Çapa makinesi, sert toprağı işlerken elinizden fırlayabiliyor. Bu durumda da vites küçültmek sorunu çözüyor.

Kaliteli şanzıman, uzun süre masraf çıkarmıyor

Çapa makinesi alırken şanzımana da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü kaliteli bir şanzıman, çapa makinenizi uzun süre masraf çıkarmadan kullanmanızı sağlıyor. Anadolu Motor olarak, uzun ömürlü ve yüksek verimli Antrac çapa makinelerimizin Honda GX motoru ve 2+1 yerli şanzımanı ile çapalamada yüksek performans, düşük yakıt tüketimi ve uzun ömürlü kullanım avantajı sunuyoruz.

Sessiz çapa makineleri, konforlu çalışma ortamları sunuyor

Çapalama işlemini konforlu bir şekilde yapmak isteyenler, sessiz çapa makinesi tercih ediyor. Çünkü çapa makinesinin sessiz olması, gürültüden kaynaklı performans kayıplarını önlüyor.” dedi.

Bir çapa makinesinden beklediğiniz tüm özellikler, Antrac’da

Antrac 200, Antrac 200 GO, Antrac 270, Antrac 212 B3 benzinli çapa makinesi modelleri ile tarım uygulamalarında düşük yakıt sarfiyatı sağlayarak çiftçilerin bütçesini koruyan Anadolu Motor, düşük emisyon değerleriyle de çevreyi koruyor.

7 ve 9 beygir gücündeki seçenekleri ile; dik, girintili ve düz arazi tiplerine uygun çözümler sunan Antrac çapa makineleri, hafif tasarımıyla da kullanım kolaylığı ve zamandan tasarruf sağlıyor.

Toprak Haber

Bir yanıt yazın