GüncelTarım

Toprağın Sesi Programı Ege’ye konuk oldu..

Toprak TV’de yayınlanan ve sunuculuğunu Levent Özdemir’in yaptığı Toprağı Sesi Programı Köy Koop. İzmir Birliği Başkanı Sayın, Neptün SOYER ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın, Tunç SOYER’in evine misafir oldu.
Tarımsal Kooperatifçiliğin önemi ve İzmir ilinde kooperatifçiliğin durumuna değinilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, ”Başka Bir Tarım Mümkündür..” sloganının ne olduğu konuşuldu.
Soyer çiftinin sıcak misafirperverliği ve doğallıkları programı izleyenler tarafından keyifle izlenirken, ” Bu program keşke bitmese” yorumlarına vesile oldu.
”Kadınların daha fazla iş hayatından çekilmesi, hele tarımda çok daha fazla çalışma imkanı olabilecekken, köylerde kadınla erkeğin bir arada daha fazla üretebileceği bir alanda istihdamın azalıyor olmasını karar veren mekanizmaların, kişilerin çok daha iyi düşünmesi lazım.” diyen Köy Koop.İzmir Birliği Başkanı Sayın, Neptün SOYER,”Biz hala inadına başka bir şeylerin olduğunu söyleyerek üretmeye devam ediyoruz. İzmir’den bakıldığında bu kadar vahim tablolar değil ama Türkiye’ye baktığımız zaman Dünya’ya baktığımız zaman vahim tabloyu görüyoruz. Ama İzmir üretmeye devam ediyor, birlik, beraberlik ve kooperatifleşme yapısının çok köklü olması dolayısıyla atalarımızın bize vermiş olduğu bu kadim kültürü ve bayrağı sıkı sıkı sarılarak üretmeye devam ediyoruz.”dedi.

”Öncelikle adı Toprak olan bir televizyona konuk olmaktan çok memnunum onu söylemek istiyorum. Müthiş bir şey, heyecan verici hakikaten.” diye söze başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Sayın, Tunç SOYER,”Ege bölgesinde tarım kültürü dediğimiz zaman, bizim çocukluğumuzda bize öğretilen bir hikaye var. Kendi kendine yeten bir ekonomisi olan 7 ülkeden biriydik. İnanılmaz bereketli topraklar inciri ile, üzümü ile, kestanesiyle yerli malı haftası yapılan bereketli topraklar bu Ege toprakları… Ve fakat, bu bir dönem; Yıllarca hatta binlerce yıl geriye giden bir hikaye..Sonra başka bir şey başlıyor, akıl alacak gibi değil, bizim bilmediğimiz afetler, felaketler, büyük kıtlıklar yaşanmadı aslında. Ama birden bire bunun geride kaldığını ve başka bir şeyin başladığını görüyoruz bu coğrafyada.. Giderek dışarıya borçlanması artan, ithal ettikçe daha çok ithal etme zorunluluğu ortaya çıkan, dışa bağımlı ithalatla büyüyen ve ithalatla ilgili bir hikaye.. O da sürekli kuraklaşan, yoksullaşan bir tarım..! Yani bizim çocukluğumuzda bildiğimiz bereketli toprakları ve bereketli ürünleri maalesef çocuklarımıza anlatacağımız bir hikaye gibi gözüküyor. Maalesef şu anda yaşanan tarım politikaları bizi başka bir şeyle yüz yüze bıraktı..” dedi

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ”Köylü Milletin Efendisi” sözünü hatırlatarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi, ”Köylü Milletin Efendisi” olana kadar çalışmalarına devam edeceğini ifade eden Soyer, ”Başka bir Tarım Mümkündür” sloganıyla bunu yapacaklarını ve İzmir tarımı operasyonu planının hazır olduğunu, bunu gerçekleştirmek için ürün envanteri ve planlamasının yapıldığını, tarımsal destek çalışmalarının her geçen yıl artarak gerçekleştiğini, lojistik destek ve markalaşma çalışmalarının devam ettiğini, AR-GE ve satış pazarlama çalışmaları ile birlikte Agro turizm çalışmalarının tüm hızla sürdüğünü ifade etti.
”Olağan üstü cennet bir coğrafyada yaşadıklarını, Ege ve İzmir’in Dünya’nın en güzel coğrafyalarından olduğunu ve olağan üstü bir iklime, doğaya sahip olduğunu belirten İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Sayın, Tunç SOYER,”Dünya’da bir çok örnekleri olan bir modeli;Tarımla turizmin buluştuğu bir turizm modeli, aynı zamanda bir tarım modeli olan Agro Turizm modelini gerekli yasal düzenlemeleri yaparak tüm kırsal alanlarda uygulanabilir hale getiriyoruz.”dedi

https://youtu.be/-ywcH5J3HP0

Toprak Haber