Sorting by

×
DestekEkonomiGüncelKırsalTarım

Samsun’da Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce düzenlenen Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Zirai Karantina toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Zirai Karantina İl Müdürü TARSİM Samsun Bölge Müdürü, Şube ve İlçe Müdürleri, Kooperatif, Oda ve Birlik başkanları ile teknik personel katıldı.

Toplantıda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam şunları söyledi:

14 Eylül 2023 tarih ve 32309 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından açıklanan 2025-2027 yıllarında yapılacak olan” Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemeler” konusunda bugün hem teknik personelimizi hem de üreticilerimizi bilgilendireceğiz.

Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemeyle birlikte, Tarımda yeni bir dönem başlıyor. Gelecek nesiller, üretim gücü ve gıda arz güvenliği için önemli olan bitkisel üretim planlaması eylül ayı itibarıyla hayata geçirildi. Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modeli başlıyor. Son dönemde iklim değişikliği, nüfus artışları, doğal afetler, göç, gıda milliyetçiliği, jeopolitik riskler ve daha birçok konunun tarımsal üretimi riskli hale getirmiştir. Dünyanın tarımsal üretimde önemli ülkeleri iklim değişikliği, gıda güvenliği, tarladan sofraya kadar stratejiler, sürdürülebilirlik, etkin toprak, etkin su yönetimi ve geliştirilmiş çiftlik uygulamaları dahil olmak üzere birçok konuda yeni normal dediğimiz etkenlere cevap vermeye çalışıyor. Biz de ülke olarak, Bakanlığımızın önderliğinde bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Bitkisel üretim planlamasında suyu merkeze koyduklarını, tarımsal üretim planlamasının en önemli girdisinin su olduğunu ifade eden Sağlam; ”Tarımsal üretim açısından toprak ve suyun azalması ve kirlenmesi ile ne kadar büyük bir riskle karşı karşıya kaldığımızı görmekteyiz. Bakanlık olarak bu risklere; sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıtlı ve yatırım yapılan bir sektörle üretim gücümüzle cevap vermiş olacağız.” dedi.

Yeni uygulamalara önceki destekleme modeliyle cevap vermenin mümkün olmadığına değinen İl Müdürü İbrahim Sağlam konuşmasına şöyle devam etti: ”Verilen tarımsal kredileri tamamen üretim planlamasına odakladık. Hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık, tarım sayımı, işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması gibi konuları üretim planlamasının en önemli başlıkları olarak ortaya koyduk. Bunu sadece bitkisel üretimi planlarken yapmadık. Hayvansal üretim başlığı ile su ürünleri başlığını da planlarken oradaki destekleri sadeleştirmiş olduk.

Üretim planlamasına başlarken stratejik ürünlerden başlamayı hedefledik. 13 stratejik ürün, hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve diğer dediğimiz patates ve soğan. Gıda arz güvenliğimiz önemliydi, insan ve hayvan beslenmesi önemliydi ve sanayimizin ham madde temini önemliydi. Artı bir dediğimiz de yem bitkileri. Bakanlık olarak 13 artı 1 ürünle 1 Eylül 2024 itibarıyla üretim planlaması ile üretilen ürünleri planlama kapsamına almış olduk.
Destekler ilk kez üretim döneminden önce açıklandı. 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıl boyunca geçerli olacak üretim destekleri yine bu süreçte açıklanmış oldu.

Stratejik ürünlere ilave planlama desteği yine ilk kez bu modelde gerçekleştirilmiş olacak.
Destek tutarlarının girdi maliyetleri baz alınarak belirlenmesi ve değişime göre güncellenmesi bu modelde söz konusu olacak.
Su kısıtı olan bölgelerde kademeli üretime dahil olan ürünlere de ilave destek olacak.

Kamu tarafından geliştirilen yerli ve milli tohumlara da ilave destek vermiş olacağız.

Bitkisel üretim planlamasında yer alan üreticilerimiz, hangi havzada, hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl boyunca biliyor olacak.

Bitkisel üretim destekleme modeli: temel destek, planlama desteği ve üretim geliştirme desteği olarak 3 ana başlığa indirildi.

Temel desteğin, planlama dışı ürünlerin dışındaki ürünlere ve planlamaya dahil olup belirlenen havzalarda üretilen ürünlere başka kıstas aramadan, kullanılan mazotun yarısını, gübrenin de yüzde 25’ini vermek üzere tasarlandı.”dedi.

Samsun İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, “Türkiye’de üretim yapan bütün üreticiler, temel desteği alacak, sadece planlama grubu ürünleri için bir farklılık var. Onlar belirlenen havzalarda üretilecek. ikinci grupta ise 13 stratejik ürün ve yem bitkisinin, paydaşlarıyla birlikte yaklaşık 2 yıllık çalışmayla belirlenmiş olan havzalarda üretilmesi durumunda temel destek kadar bir destek de kendilerine verilecek. Yani bu durumda mazotun yüzde 50’si daha ilave olmuş olacak, tamamını almış olacaklar. Gübrelerin de yüzde 50’sini almış olacaklar. Bizler stratejik ürünleri belirlenen havzalarda ürettiğimiz zaman hem suyumuzu hem toprağımızı korurken hem de bu ürünlerin ekonomik karşılığını daha iyi alınmasını sağlamış olacağız. Su kısıtı olan yerlerde de belirlenen şekilde üretim yapılırsa, gübrenin de geri kalan yüzde 50’sini vermek suretiyle o ürün için kullanılan gübre ve mazot desteğinin tamamını vermiş olacağız. Şeker pancarı, fındık ve çay gibi ürünler üretim planlamasına alınmadı, söz konusu ürünlerin üretimi kendi kanunları çerçevesinde devam edecek.

Bugün, Bitkisel Üretim Planlaması ve Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler, Hayvansal Üretim Planlaması ve Hayvansal Üretime Yönelik Desteklemeler, Sözleşmeli Tarım, Tarım havzası veya işletme bazında planlanması konusunda yapılacak iş ve işlemler konularında yapılacak sunumlarla hem teknik personele hem de üreticilerimizi bilgilendireceğiz” dedi.

Bitkisel Üretim Planlaması ve Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler, Hayvansal Üretim Planlaması ve Hayvansal Üretime Yönelik Desteklemeler, Sözleşmeli Tarım konulu sunumların ardından karşılıklı soru cevap ve genel değerlendirme ile toplantı sonlandırıldı.

Toprak Haber

Bir yanıt yazın