Sorting by

×
EkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

Denizli’nin Bekilli İlçesinde Bulunan Bağlarda Hasat Başladı

    İklim özellikleri sayesinde ilimizin üzüm üretim merkezlerinden biri olan Bekilli İlçesinde Bağ bozumu başladı.
    Yeşiloba Mahallesinde gerçekleştirilen üzüm hasadına, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Bekilli Kaymakamı Muhammet ÖZTÜRK, Yeşiloba Muhtarı Halil KARAGÖZ üretici Hikmet TOKU ve İl/İlçe Müdürlüğü personeli katıldı.

Türkiye’de üzüm üretiminde 4. sırada yer alan Denizli’de 2023 yılı TÜİK verilerine göre 31 bin 205 hektar alanda 160 bin 666 ton ürün elde edildi. Denizli’de bağcılık konusunda önemli bir nokta olan Bekilli ilçesinde ise 3 bin 350 hektar alanda 8 bin 425 ton ürünün hasadı yapıldı.

Üzüm yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Bekilli, Çal, Buldan, Honaz, Baklan ve Güney ilçelerinde yapılmaktadır. Bekilli Bölgesinin iklim ve toprak yapısı üzüm üretimine uygun özellik taşıdığından bölgede yetiştirilen ürünler Pekmez ve Şarap sektöründe değerlendirilmektedir.

Bekilli’ de şaraplık bağ yetiştiriciliği yoğun olup ağırlıkta Çal karası ve İri kara çeşitleri yetiştirilmektedir. İlçe de Ağustos ayı ilk haftasında başlayan hasat devam etmektedir. Şaraplık üzümler 15-20 TL/kg, sofralık üzümler 20 TL/kg arasında alıcı bulmaktadır.

Denizli’de yıllık 50 bin ton işletim kapasitesi ile toplam 18 adet şarap üretim tesisi bulunmaktadır. Bunların 2 adet şarap işletmesi Bekilli ilçesinde faaliyet göstermektedir. Bu tesislerin bazılarında uluslararası yarışmalarda dereceye giren ödüllü şaraplarda üretilmektedir.

Hasat etkinliğinde konuşan üretici Yeşiloba Mahalle Muhtarı Halil KARAGÖZ, tarımın zorluklarına dikkat çekerek, üreticilere destek olan İlçe Tarım Müdürlüğünden gelen uzmanlarla işbirliği yaparak, bölgenin gelişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını, Bağ Bozumu etkinliği ile yerel üreticileri bir araya getirdiklerinden bahsetti.

Üreticilerle sohbet eden İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Bekilli ilçesinde susuz ortamda yetişen üzümün özellikleri ve tadına vurgu yaparak; “Bugün Denizli İlinin Bekilli ilçesindeyiz. Burada üzüm hasadı ile ilgili bir etkinliğe katıldık. Üreticilerimizle birlikte hasat yapıyoruz. Üzüm ve bağcılık konusunda ilimiz Türkiye’ de 4. sırada bulunmakta. Hem sofralık hem sanayilik, hem de kurutmalık üzüm konusunda, ülkemiz de önemli bir yer almaktadır.

Bu bölgede tarımsal faaliyetler olarak üzüm, lavanta ve kekik gibi ürünlerin yetiştirilmesiyle çeşitlenmektedir. Tarım, yerel ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Bölgenin tarihi, şarap tanrısının varlığıyla da bağlantılıdır. Bu durum, Bekilli üzümünün neden bu kadar özel olduğunu açıklamaktadır. Bekilli üzümünün özellikleri arasında su görmeden yetişmesi ve buna bağlı olarak şeker oranının artırması bulunmaktadır. Bu, üzümün kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Üreticilerimizin bugün çalışmalarına ortak olduk, omuz verdik ve onlarla beraber hasadımıza katıldık. İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Bekilli Kaymakamı Muhammet ÖZTÜRK; ”Bekilli üzümünün güzelliğinin temelinde büyüleyici bir doğa ve uzun bir tarım geleneği yatıyor. Su kaynaklarının azlığı, bu üzümlerin özel bir lezzet ve aroma profiline sahip olmasına katkı sağlıyor. Bu durum, Bekilli’deki bağların yağmur sularıyla sulanmasıyla sınırlı kalırken, üzümlerin doğal şartlarda olgunlaşmasını sağlıyor. Yüzyıllardır süregelen üzüm yetiştirme geleneği, yerel halk arasında bir üzüm kültürü oluşturmuş. Ayrıca, bölgedeki alternatif tarım faaliyetleri, tarımsal çeşitliliği artırırken, üzüm hala bölgenin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Kekik, buğday ve arpa gibi diğer ürünler de yetiştirilse de, hemen hemen her mahallede bulunan bağlar ve üzüm hasadı, Bekilli’nin kimliğinin ayrılmaz bir parçası. Üzümlerin bu denli özel ve kaliteli olmasının temel nedenlerinden biri de yerel üreticilerin bu alandaki tecrübeleri ve bağlılıklarıdır.

Kısacası, Bekilli’nin üzümleri bölgenin doğal özellikleri, iklimi ve tarımsal bin yıllık deneyimi sayesinde benzersiz bir lezzet sunuyor. Bu da kırsal yaşamın ve gelir kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli. Demek ki Bekilli denilince akla hemen üzüm gelmesi de bunun güzel bir yansıması” dedi.

Toprak Haber