EkonomiGüncelKırsalTarım

Güney Marmara Çiftçisi Eyleme Hazırlanıyor!

    Son yılların en kötü hasat dönemini geçiren, hem maddi hem manevi olarak zorda olan üretici eylem için bu haftaya yollara çıkacak.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!

Kavun, karpuz,domates, soğan, biber,buğday,arpa, bezelye eken ve piyasa şartlarının çok altında açıklanan fiyatların altında adeta ezilen güney marmara çiftçisi bıçak kemiğe dayandı, diyor ve yollara çıkmak için gün sayıyor.

ÇİFTÇİ BATTI! FATURAYI KİM ÖDEYECEK?

Gerek mevsim şartları, gerekse yanlış tarım politikaları kaynaklı sorunlar sonucu fatura yine çiftçiye kesildi. Mahsulün hasat zamanı ürünün para yapmaması ve hatta zarar etmesi üreticileri çileden çıkardı.

Sanayicinin, verdiği taahhüt üzerine çıkmaması hatta taahhütten kaçmasına şaşırmamak lazım, çünkü sanayici Örneğin 3 TL Taahhüt ettiğinde serbest piyasa 1.5 TL olduğunda sanayici için serbest piyasa daha cazip geliyor.

130 BİN DÖNÜM DOMATES ALLAH’A EMANET

Güney Marmara’da yalnızca domates ekilişi yaklaşık 130 bin dönüm! Hasatın başlayacağı bu günlerde çiftçi ne yapacağını şaşırmış durumda, mahsulünü sanayiciye teslim etse zarar kapıda, toplatsa yine zarar yine zarar.

BAŞKAN AYDEMİR: ACİL EYLEM PLANI BEKLİYORUZ!

Kötü geçen hasat dönemi ile ilgili görüşlerini ve önerilerini sorduğumuz, Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Baskanı Mehmet Aydemir;

“Kötü ve zor geçen hasat dönemiyle ilgili kurum olarak üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getiriyoruz.

Konuları tüm detayları ile ele alarak, çözüm önerilerimizle birlikte gerek Milletvekillerimize, gerekse Bakanlığımıza notlarımızı ilettik.dedi.

ÜRETİCİNİN SONUNA KADAR ARKASINDAYIM!

Sorumluluğumun farkındayım diyerek konuşmalarına devam eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir;

”Bende hem çiftçi hemde üreticiyim. Birlik ve dayanışmanın hiç olmadığı kadar önemli olduğu bugünlerde çiftçi ve üreticimin sonuna kadar yanındayım. Hasatın başlamasına günler kaldı. Acil eylem planı alınmalı. Sanayici ve Çiftçi herkez ayakta kalmalı, devletimiz, hükümet olarak bu sese kulak vermeli.” dedi.

ET VE SÜT PİYASASIDA GERGİN BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR!

Süt üreticileri bu günlerde adeta şok üzerine şok yaşıyor!

Tarihte görülmemiş bir şekilde bölgemizde süt fiyatları 1 TL geriye çekildi. Ege’de bu geri çekilmeden nasibini 2 TL olarak aldı. Üreticinin kullandığı yem fiyatları tavan fiyata ulaştığı bu günlerde süt fiyatlarının geriye çekilmesi, akıl tutulması olarak nitelendiriliyor.

Et piyasalarında da durum farksız en düşük kıyma fiyatı 600 TL iken, Canlı Dana- Düve- ve Sığır kesim fiyatları tepe taklak geriye geldi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler topyekun yanlış politikalardan nasibini almış durumda.

Kaynak: Mustafa Kemal Paşa Havadis