EkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

Karacabey’de üreticiler umutsuz: Domates ve karpuz tarlada kaldı

    CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Karacabey’de domates ve karpuz üreticilerinin yaşadığı zorlukları gündeme getirerek, yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle çiftçilerin büyük zarar ettiğini belirtti. Sarıbal, yetkililere çiftçilerin mağduriyetini gidermek için acil müdahale çağrısında bulundu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa’nın Karacabey ilçesinde domates ve karpuz üreticilerini ziyaret etti. Ziyaretinde çiftçilerin karşı karşıya olduğu sorunları dile getiren Sarıbal, girdi maliyetlerinin yüksekliği, çiftçilerin faiz borçları ve tüccarların düşük alım fiyatları gibi sebeplerden dolayı çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını belirtti. Çiftçilerin zarar ettiğini ve umutsuzluk içinde olduğunu ifade eden Sarıbal, yetkililere çağrıda bulunarak sorunun çözümü için acil müdahale talebinde bulundu.

Sarıbal, “Türkiye’nin en çok salçalık domates üreten bölgesindeyiz. Tarlada üç liraya mal olmuş bir ürün maalesef şu anda serbest piyasada 2 lira 30 kuruşa kadar düşmüş. Ne yazık ki sözleşmeli ekim alanlarında 3.7 lira gibi bir rakam verilmiş. Ama fire ve benzeri gerekçelerle ya da açığa ekilenlerde üretim fazlası olması nedeniyle orada gerçek sözleşme üzerinden değeri ödenmeyen domatesin yanı başındayız,” dedi. Çiftçilerin zarar içinde olduğunu vurgulayan Sarıbal, Türk Şeker ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin devreye girmesi gerektiğini belirterek, “Aynen karpuzda olduğu gibi. Şimdi domatese el atma, Karacabey çiftçisine el atma, omuz verme zamanıdır.” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN ARTIK SON ANLARI”

Çiftçilerin maliyetlerinin yüksek olduğunu ve dekara 35 bin liraya mal olan domatesin, kazançlarının 20 bin lirayı bile bulmadığını belirten Sarıbal, çiftçilerin dekar başına 15-20 bin lira zarar ettiklerini ifade etti. Sarıbal, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası kredi faizlerinin durdurulmasını ve faizsiz ertelenmesini, yeni kredi olanaklarının sağlanmasını talep etti. Çiftçilerin sesinin duyulmasını beklediklerini söyleyen Sarıbal, “Çiftçinin artık son anları. Eğer bu sene de zarar ederlerse bir daha bellerini doğrultamazlar. O yüzden üreticilerimiz çok karamsar,” dedi.

Karacabey’de domates üretimi yapan bir çiftçi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “Bin bir zahmetle, alın terimizle ürettiğimiz domatesi şu anda satacak yer bulamıyoruz. Dönüm başına 30-35 bin liralık maliyetimiz var. Şu anda fabrikacı, sanayici bunu elimizden iki liraya almaya çalışıyor,” dedi. Çiftçi, stok sorunları nedeniyle düşük fiyatlara mahkum olduklarını ve ürünlerin tarlada çürüme riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

“İTHALATLA BU ÜLKENİN TÜKECİSİNİN SORUNU ÇÖZÜLEMEZ”

Karpuz üreticileriyle de bir araya gelen Sarıbal, “Karpuzu üretti üreticimiz. Maalesef şu anda tarlada. Adeta tüccarın kendi istediğine göre bir hal almış durumdayız. Karpuzun tarla maliyeti nereden bakarsanız bakın şu anda sattığı ürünün ne yazık ki yarısından daha fazla zarar eder duruma gelmiş. Yani karpuzu üç dört liraya mal etmiş ama bir liraya bile alıcı yok,” şeklinde konuştu. Üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Sarıbal, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçların faizsiz olarak durdurulması ve çiftçilerin yeniden ekim yapabilmesi için sıfır faizli yeni kredi olanaklarının sağlanması gerektiğini ifade etti. Sarıbal, “Sadece ithalatla bu ülkenin tüketicisinin sorunu çözülemez. Dolayısıyla çiftçimizin sesini duymak, anlatmak ve gereğini yerine getirmek gerekir,” dedi.

Karacabeyli bir karpuz üreticisi ise “Üç, dört liraya mal ettiğimiz karpuzun yarısı şu an tarlada bıraktık. 0,75 kuruşa kilosunu tüccara satabildik. Bir dönümün maliyeti 20-25 bin lirayken, biz 7 bin 500 TL para aldık. Zararımız büyük, devletimizden bize yardımcı olmasını istiyoruz,” diye konuştu.

Kaynak:

Karacabey’de üreticiler umutsuz: Domates ve karpuz tarlada kaldı