EkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

Fındık üreticisi umutsuz: Maliyeti karşılasın yeter

    Karadeniz’in altını fındık için hasat zamanı geldi çattı. Yüksek maliyetlerin gölgesinde üretici hâlâ en düşük fındık alım fiyatının ne kadar olduğunu bilmiyor. Gübre ve ilaçlama fiyatlarındaki yükseliş, işçi maliyetlerinin artışı derken geride kalan yıl 84 lira olan fındıkta bu yıl talep en az 180 ile 200 lira arasında açıklanması.

Zorlu koşullarda, çetin coğrafyada toplanan fındık geçmişte çocukların düğün masraflarını karşılayan hasatıyla anılırken bugünlerde ‘Maliyetini karşılasın yeter’ yorumlarıyla üretiliyor. Sahil kesimlerinde ağustos ayının başında başlayan üretim eylüle ayına kadar devam ediyor.

Giresun’da bahçesindeki ürünleri erken toplamaya başlayan üretici Yusuf Sakallı’ya göre ürünlerin toplanmasından önce fındık alım fiyatının açıklanması gerekiyor. Artan maliyetlere dikkat çeken Sakallı, en az 200 TL olması gerektiğini belirterek “Fındık fiyatlarını bu sene en aşağı 200 TL olarak bekliyoruz. Gün geçtikçe daha çok emek harcıyoruz ama fındıktan kazancımız daha az oluyor. Devletimizden, fındık toplamaya başlamadan fındık fiyatını bildirmesini istiyoruz. Temmuzun 15’i ila Ağustos’un başı arası” dedi.

“MALİYET AÇIKLANIRSA ONA GÖRE HARCAMALAR YAPILIR”

Maliyetlerin ağırlığından bahseden bir başka üretici ise, “Bir ton fındık topluyorsan onun 750 kilosunu maliyete harcıyorsun. Eline kalıyor 250 kilo fındık, onunla da bu dönemde neyini karşılayasın? Maliyet açıklanırsa insanlar ona göre harcamalarını yapar” şeklinde konuştu.

“FİYATI AÇIKLAYANLAR GELSİN YAMAÇTA NASIL ÜRETİLİYOR GÖRSÜN”

Fındık fiyatının iki üç aya sıkıştırılarak tartışılmayacağını söyleyen Mustafa Öztürk göre üreticinin gücünün yeniden sağlanması gerekiyor. Öztürk “Altımızdan fındık gücü kayboluyor. Fındık herkes kendi penceresinden doğru biliyor. Birileri, karar vericiler fındık fiyatıyla ilgili karar vereceklerse gelsinler fındık üretenler nasıl kayıyor nasıl yamaçlarda zor koşullarda çalışıyor görsünler, ondan sonra fiyat açıklasınlar. 180 TL bu seneyi kurtarır ama üreticinin geleceğini kurtarmaz” dedi.

Üreticiler, çay üreticileri gibi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alımlarda hızlı olmasını, kotanın da uygulanmamasını talep ediyor. Ürün bedellerinin en fazla bir hafta içinde hesaplara aktarılması da talepler arasında.

CHP LİDERİ FINDIK ÜRETİCİSİ İÇİN GİRESUN’DA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Giresun’a gelerek fındık üreticisi için taleplerini sıralayacak. CHP lideri Özel’in 2 Ağustos Cuma günü Atatürk Meydanı’ndaki mitingde partisinin fındık alım fiyat önerisini açıklaması bekleniyor.

Kaynak: SÖZCÜ