EkonomiGüncelHayvancılıkKırsalSağlık

Toprağın Sesi Programına VESTED Genel Başkanı Abdullah İpek konuk oldu.

    Lider Haber TV’de her hafta cuma günü 19.30 da yayınlanan ”Toprağın Sesi” programının bu hafta ki konuğu, Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Veteriner Sağlık Teknikerleri Derneği(VESTED) Genel Başkanı Abdullah İpek oldu.
    Ziraat Yüksek Mühendisi Levent Özdemir’in hazırlayıp sunduğu programda; Osmanlı’dan günümüze mesleğin tarihçesi, tanımı ve meslekte yaşanılan sorunlara değinildi.

Programda, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde At ve Sığırlarda görülen veba hastalığına acil ve etkin mücadele için 14 Ekim 1910’da İstanbul Ahırkapı’da ”Tatbikat-ı Baytariye” adı ile bir okulun kurulduğu, bu okulun mezunlarının kurtuluş savaşında süvari birliklerinin atlarında görülen şarbon hastalıklarını da tedavi ettiğinden de bahsedildi.

Mesleğin tarihçesinden kısaca bahseden VESTED Genel Başkanı Abdullah İpek, Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Veteriner Sağlık Teknikerlerinin mesleki görev tanımlamalarını yaptı.

Bakanlık bünyesinde görevlerini ifa ederken mesleki olarak hiçbir sorun yaşamadıklarını söyleyen İpek, ”Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Teknikerinin bir hayvana Veteriner Hekim arkadaşımızın izni olmadan bırakın tedavi etmeyi enjeksiyon dahi yapamıyor. Oysa; aldığımız eğitim ve bilgilerimiz ortada. Biz yardımcı sağlık personeli değiliz. Bizde, aldığımız eğitim ve bilgilerimizle mesleğimizin hem uygulayıcı hem uygulatıcı vasıfları var. Biz Veteriner Hekim arkadaşlarımızla, Hocalarımızla görevimiz sırasında hiçbir sorun yaşamıyoruz.” dedi.

Asıl problemin görevden ayrıldıktan veya özel çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıktığını ifade eden İpek; ”Üreticimiz veya hayvan sahibi bir kimse kendi hayvanına enjeksiyon yapabiliyor. Ama, bir Veteriner Sağlık Teknisyeni, bir Veteriner Sağlık Teknikeri Veteriner Hekim nezareti olmadan bırakın tedaviyi, hayvana müdahaleyi maalesef bir enjeksiyon dahi yapamıyor. Bu konu bizim meslek gurubumuz için çok önemli. Konuya ilişkin çözümlerimiz ve düzenlemesi hazır. Karar alıcı büyüklerimize ve Yasa hazırlayıcılarımıza raporlarımızı sunduk. Bu konunun bir an önce çözüme kavuşması gerekir.” dedi.

Tarım Meslek Liseleri hakkında sorulan soruya ise, ”Tarım eğitimin 177 yıl önce Halkalı Ziraat Mektebi’nde başladığını günümüze kadar da çok önemli okullarda tarımla ilgili bilgilerin verildiğini, hayvancılık ve tarımın birbirinin parçası olduğunu söyleyen İpek; ”Ülkemizde Tarım Meslek Liselerinden mezun olan meslektaşlarımız, hem teorik hem pratik çok önemli bilgilere sahip. Örnek vermek gerekirse meyve aşılaması yaptırmak için günler öncesinden randevu almak için bekleyen üreticilerimiz var. Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Veteriner Sağlık Teknikeri meslektaşlarımız suni tohumlama konularında çok başarılılar ve ülkemizin en ücra köşelerinde ovalarda yaylalarda görevlerini yapıyorlar.” dedi.

Sokak Hayvanları Yasası ile ilgili olarak; ”Biz Meslek Grubu olarak ‘Sokak Hayvanları’ diye bir tanıma katılmıyoruz.” diyen Abdullah İpek; ”Sokak Hayvanları diye bir şey yok. Köyden kente göçlerde insanların yanında gelen hayvanlar ve çocuğum sevinsin, arkadaşıma hediye aldım vb. nedenlerde alınan hayvanların bir süre sonra bıkıp usanması sonucunda sokağa terk etmesi ile meydana gelen ”Terk edilmiş Hayvanlar” kavramı var.” dedi.
Çıkan yasanın düzenlenmesi gerektiğini söyleyen İpek; ”Sokak Hayvanlarını toplayabilecek yetkin ekiplerimiz yok. Hayvanları ötenazi yapmak gibi bir durum da ortada yok. Fakat, toplanacak hayvanların şehirlerden uzak alanlarda serbest yaşayabilecekleri, kendilerinin beslenebileceği bir ortamın sağlanması, çocuklarımızın ve hayvan severlerimizin de görüp sevebileceği kapalı alanlar tesis edilmesi gerekir. Bununla ilgili hazırladığımız çalışmayı yetkili mercilere iletip yasanın düzenlenmesi konusunda ne gerekirse yapacağız.”
dedi.

Toprak Haber