ÇevreGıdaGüncelKırsalTarım

Aydın’da incir hasadı 15 gün erkene çekildi

    Dünyanın önde gelen incir üretim merkezlerinden Aydın’da havaların sıcak gitmesi nedeniyle taze incirde hasat, önceki yıllara göre 15 gün erken başladı.

Sıcaklıklar Aydın’da incir hasadını 15 gün erkene çekti.

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, üreticilerin ve çiftçilerin heyecanla beklediği sezonun başladığını söyledi.

Sıcaklığın birçok ürünü olduğu gibi inciri de etkilediğini anlatan Anlıak, şöyle devam etti: “Önceki sezona göre 15 gün erken başladık. Temmuzun son haftasında ağustosun ilk haftasında başladığımız hasada bu yıl temmuzun ikinci haftasında başlamış bulunmaktayız. Gelir kaynaklarımızın başında incir geliyor. Önceki yıllara göre kalitemiz güzel. İncir dünyada hava şartlarından en çabuk etkilenen meyvelerin başında geliyor. Bu yıl da en sıcak yıllardan biri. Bu da inciri olumsuz etkiliyor. Rekoltede sıkıntı var ama kalitede sıkıntı yok. 40 derecenin üstünü fazla görmezse, 38-40 arasında sıcaklık incirin olmazsa olmazlarından. 40’ın üstüne çıktığında kalite olumsuz etkileniyor.”

“Esnafımızın da yüzü gülüyor”

Anlıak, bölgede taze incir hasadında yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığına işaret ederek, “Aydın’daki neredeyse tüm sektörler, incirin gelmesini bekler. Bir alışveriş yapıldığında ödeme yapılacağı zaman ‘incirde’ derler. Düğünlerimizi, cemiyetlerimizi, hayırlarımızı incire göre ayarlarız. Ekimin sonuna denk geliyor bu da. O aylarda esnafımızın da yüzü gülüyor. Hasadını yapan çiftçinin de yüzü gülüyor.” dedi.

Suya ihtiyacın olduğu bir dönemi yaşadıklarını belirten Anlıak, vahşi sulama sisteminden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: https://www.tarimtv.gov.tr/tr/video-detay/aydin-da-incir-hasadi-15-gun-erkene-cekildi-19192