ÇevreEkonomiGüncelKırsalTarım

Buğday hasadında üzen gelişme: O ilde kalite yüzde 30 düştü

    Buğday hasadının devam ettiği şu günlerde hayal kırıklığı yaşatan bir gelişme yaşandı. Erken hasat sebebi ile buğday kalitesinde düşüş kaydedildi.

Dört bir yanı verimli ve kaliteli topraklar ile çevrili olan ülkemiz, tarımsal faaliyetler ile öne çıkmayı sürdürüyor. Sebze, meyve, yemiş ve daha pek çok ürünün yetiştirildiği ülke topraklarımızda özellikle hububat ürünlerinin kaliteleri dikkat çekiyor.

Ülkenin ekonomisi adına büyük bir öneme sahip olan hububat ürünleri, son günlerde tarımsal gündemin en çok konuşulanlarından olmayı sürdürüyor. Trakya’da tamamlanan buğday hasadının ardından diğer illerde hangi aşamalara gelindiği merak ediliyor.

Birçok ilde buğday hasadının verimli geçtiği bilinirken bir ilden gelen erken hasat açıklaması birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı. Erken hasat sebebi ile düşen buğday kalitesi gündeme bomba gibi düştü.

KONYA’DA ERKEN BUĞDAY HASADI

Edinilen bilgilere göre Konya Ovası’na geç gelen yağışlar, hububat hasadının öne çekilmesine yol açtı. Erkenden yapılan hasada yönelik açıklamalarda bulunan yetkililer, buğday kalitesinde düşüş yaşandığını belirtti.

YETKİLİ İSİMDEN AÇIKLAMA GELDİ

Buğday hasadı ile ilgili son gelişmeleri aktaran Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, zamansız yağışların, küresel ısınmanın ve buna bağlı olarak da aşırı sıcakların erken hasada neden olduğunu ifade etti.

Senelik 2,5 milyon tonluk buğdayın üretildiği Konya ilinde 2 milyon 200 bin hektarlık bir alanın olduğunu belirten Kavuneker, bu sene ise iklim koşulları sebebi ile hasat döneminin 1 ay kadar öne çekildiğini ifade etti. Birçok bölgede buğday hasadının tamamlanmış olduğunu belirten Kavuneker, buğday başaklarının tam olgunlaşmamış olduklarını da vurguladı.

Tam olgunlaşmadan hasat edilen buğday başakları sebebi ile ürün kalitesinde yaklaşık olarak yüzde 30’luk bir düşüşün yaşandığını belirten Kavuneker, Karatay bölgesinde de durumun aynı olduğunu ifade etti. Düşen kalite sebebi ile fiyatların da değiştiğini belirten yetkili isim ürün kaybının ciddi boyutlarda olduğunun altını çizdi. Kavuneker’in açıklamasına göre erken hasat sebebi ile fiyatlar TMO’nun açıkladığı rakamların altında kaldı.

Kaynak: tarımdan haber