TİGEM’de üretim çelişkisi! Damızlık ve tohum üretimi düşerken kurum borçları nasıl ödendi?
-
Asli görevi damızlık ve tohumluk üretimi olan TİGEM’de 2023 yılında üretim düşerken, diğer taraftan enflasyon farkıyla elde edilen karla bütün borçlar kapatıldı. TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç, üretim düşerken enflasyon farkıyla elde edilen karla kurum borçlarının kapatılmasını bir başarı olarak ortaya koyması dikkat çekti.
TARIMDAN HABER ÖZEL / TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç, 2023 yılında 1 milyar 320 milyon TL’ye ulaşan kurum borçlarının tamamının yılsonu itibariyle ödendiğini açıkladı.
Gezginç, şunları kaydetti: “Şu an itibarıyla TİGEM’in hiç kimseye bir lira borcu yoktur. Tüm borcumuzu 2023 yılı sonuyla tamamladık. Bir lira hiç kimseye faiz ödemediğimiz gibi tüm bankalarımıza da borçlarımızı kapattık ve bunu tamamen tarımsal hasılamızı, hayvancılık gelirlerimizi ve karlılığımızı kullanarak yaptık. Bizim amacımız kar etmek değil. Bizim amacımız hizmet etmek ama bu hizmeti yaparken de devletimize yük olmamak. Kar etmeyebilirsiniz ama hiç olmazsa zarar etmezsiniz. Bizim de hedefimiz budur. Para kazanmak amacıyla yola çıkmış değiliz ama neticede kamu iktisadi teşebbüsüyüz ve devletimize de yük olmamamız gerekir”
TİGEM’DE DAMIZLIK VE TOHUM ÜRETİMİ DÜŞTÜ!
TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç, 1 milyar 320 milyon liraya çıkan kurum borçlarının tamamının ödendiğini kaydederken, kurumun üretim tarafının hızla güç kaybetmesi dikkat çekiyor.
TİGEM’İN DAMIZLIK SAYISI 28 BİN’DEN 25 BİN’E GERİLEDİ!
TİGEM’in, toplam damızlık sayısı 2022 yılında 28 bin 399 iken bu sayı 2023 yılında 25 bin 450’ye geriledi. TİGEM’in asli görevlerinden olan damızlık üretiminde bir artış olmadığı gibi geriye doğru bir gidiş söz konusu.
ÇİFTÇİYE SATILAN SERTİFİKALI TOHUM MİKTARI 104 BİN TONDAN 93 BİN TONA DÜŞTÜ
Yine aynı şekilde sertifikalı tohumluk üretiminde de TİGEM 2023 yılında, 2022 yılı verilerinin altına düştü. TİGEM’in sertifikalı buğday tohum satış miktarı 2022 yılımda 104319 ton iken bu miktar 2023 yılında 93509 tona geriledi. Yani TİGEM’in 2023 yılında bir önceki yıla göre çiftçiye sattığı sertifikalı buğday tohumu yaklaşık 10 bin ton düştü.
TOHUMLUK 300 BİN TON MAHSÜLDEN SADECE 93 BİN TONU ÇİFTÇİ İLE BULUŞTURABİLDİ!
Burada dikkat çeken bir konuda TİGEM’in tohum vasfı taşıyan üretim miktarının yaklaşık 3/1’ini ancak çiftçi ile buluşturabildi. TİGEM, 2023 yılında 344 bin ton tohum vasfı taşıyan mahsul elde ederken, çiftçiye sadece 93 bin 509 tonunun satılabilmesi, kurumun asli görevlerinden olan sertifikalı tohum üretim ve satışında hızla kan kaybettiğini gösteriyor.
TİGEM ASLİ GÖREVİNDEN UZAKLAŞIRKEN BORÇLARINI KAPATTI!
Damızlık hayvan ve sertifikalı buğday tohum dağıtımında hızla kan kaybederken, TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç’in enflasyon farkından elde edilen yüksek kazanç ile borçların kapatılmasını bir başarı olarak ortaya koyması kurumdaki liyakatsizliği gözler önüne seriyor.
SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİM VE SATIŞ RAKAMLARI CİMER’DEN BİLE SAKLANMIŞTI!
Diğer yandan TİGEM’in çiftçiye satışı yapılan sertifikalı tohum miktarını Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’den bile saklaması, sertifikalı tohum üretiminde yaşanan zaafiyeti ortaya koymuştu.
Kaynak: tarımdan haber