İngiliz şarap eleştirmeni Robinson: Türkiye şarapları 2008-2014’ün gölgesinde kaldı
-
İngiliz şarap eleştirmeni ve gazeteci Jancis Robinson.
Türkiye’ye gelen İngiliz şarap eleştirmeni Jancis Robinson, “Türk şarabı çok daha iyi olabilirdi ama Erdoğan rejimi şarap üretiminin dostu olmadı. Türkiye şarapları 2008-2014 yıllarının gölgesinde kaldı” dedi.
15 yıl sonra tekrar Türk şarapları üzerine çalışmak için Türkiye’ye gelen İngiliz şarap eleştirmeni ve gazeteci Jancis Robinson, ülkedeki 191 şarap üreticisinin korku çemberinde olduğunu söyledi.
74 yaşındaki Robinson, şarap konusunda otorite kabul ediliyor. Öyle ki 1984’te tüm sınavları geçerek ‘Şarap Ustası’ unvanı, 2003’teyse Kraliçe 2’nci Elizabeth’ten ‘Britanya İmparatorluk Nişanı’ aldı.
Financial Times’ın haberine göre Kapadokya’da ismini vermek istemeyen bir üreticiyi ziyaret etti Robinson. Bütün şarap üreticileri gibi o da şarabı kil kavanozlarda yapıyordu. Ama hijyenik bulunmayan bu yöntemin önünü almak için her ay müfettiş kontrole geldiğinden, şarabını küçük paslanmaz çelik bir tankta üretiyormuş gibi gösteriyordu.
Ayrıca İstanbul’da iki meslektaşının katılacağı ‘büyük şarap fuarı’nın alkolle ilgili izinler alınamadığı için iptal edildiğini anlatıyor Robinson: “Türkiye’de şarabın nerede ve nasıl satılacağına ilişkin sıkı kontroller var.“
38 bin hektar kayıp
İngiliz eleştirmene göre, 2018-2022 yıllarında Türkiye 38 bin hektarı aşkın üzüm bağını kaybetti. Bu sayı Yeni Zelanda’daki toplam üzüm bağlarına denk.
Çiftçiler elma ve nektarin gibi daha karlı alanlara yöneldi. Şarap üretiminde en bereketli olan eski üzüm bağlarına da pek değer verilmiyor. Daha iyi şarap çıkmasına ve iklim değişikliğine yeni üzüm bağlarına kıyasla daha dayanıklı olmasına rağmen eski üzüm bağları önemsenmiyor.
2009’da İstanbul’da tattığı 84 şarapta altı farklı yerli üzüm olduğunu hatırlatan Robinson, “Üreticiler artık yerli üzümlerden çok daha gururlu” diyor ve ekliyor: “Şarap delisi Ankaralı mimar Umay Çeviker gösterdiği 64 şarapta 31 farklı yerli üzüm olduğunu kanıtladı.”
Formül basit
Robinson, Türk şaraplarını başka ülkelerde de görmek istediğini söylüyor: “Şarap ihracatı şu anda ülkedeki üretiminin sadece yüzde 3’ü ve ederi yalnızca 8,5 milyon sterlin, bu (Fransa’da) Bordeaux şehrinin ilk bağ bozumundan kazandığının sadece onda biri.”
Yunanistan şaraplarının üreticiler ile hükümet arasında bir yol bulmayı başarırken, Türkiye şaraplarının 2008-2014 yıllarının gölgesinde kaldığını belirtiyor.
Şarap ihracatını artırmanın ve Türk şarabını yabancı ülke raflarına sokabilmenin formülünü de veriyor Robinson: “Türk şarap üreticileri birlikte çalışmalı, işbirliği yapmalı.“
Robinson’ın saydığı Türkiye’den şarap ihraç eden büyük üreticiler şöyle:
Doluca
Kavaklıdere
Kayra
Pamukkale
Sevilen
Kaynak:
İngiliz şarap eleştirmeni Robinson: Türkiye şarapları 2008-2014’ün gölgesinde kaldı