Sorting by

×
DünyaEkonomiGüncelKırsalTarım

Mersin’e tarımda ‘Hollanda’ önerisi

    Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 127 milyar dolarlık ihra­catı ile Hollanda’nın, tarımda AB ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığı­nı belirterek, “Mersin tarımı için Hollanda modelini uygulayabiliriz” dedi.

Mersin Ticaret Bor­sası Yönetim Kuru­lu Başkanı Ö. Abdul­lah Özdemir, Türkiye’nin 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasıla­sıyla Dünya Bankası istatistik­lerine göre Avrupa’da birinci ve dünyada dokuzuncu sırada yer aldığını söyledi. Mersin’in ise Türkiye’nin tarım ve gıda sektöründe önemli bir role sa­hip olduğunu belirten Özde­mir, bitkisel üretim değerinde üçüncü, tarımsal ihracatta dör­düncü ve tarımsal hasılada be­şinci sırada yer alan Mersin’in ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini tarım ve gıda ürünlerinin oluşturduğunu kaydetti.

“Mersin’in tarımdaki potansiyeli daha da artabilir”

Türkiye ve Mersin’in tarım ve gıda sektöründe daha da ge­lişme potansiyelinin bulun­duğuna dikkat çeken Abdullah Özdemir, “Bu doğrultuda, Hol­landa örneğinin iyi analiz edil­mesi gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası Ticaret Merke­zi istatistiklerine göre Hollan­da, Amerika ve Brezilya’nın ar­dından en fazla tarımsal ihracat yapan üçüncü ülkedir.

Ancak, Hollanda’nın başarısının asıl önemi, Amerika’ya kıyasla 230 kat, Brezilya’ya kıyasla ise 125 kat daha küçük tarım arazisiy­le bu performansı göstermesin­den kaynaklanmaktadır. Tür­kiye’nin tarımsal ihracatı 31 milyar dolar iken, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 19’da biri ve tarım arazisi açısından 21’de biri olan Hollanda’nın ih­racatı 127 milyar dolardır.

Bu rakam, Türkiye’nin tarım ve gıda ihracatının dört katın­dan fazladır. 2,1 trilyon dolar­lık dünya tarımsal ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını AB ülke­leri gerçekleştirirken, 127 mil­yar dolarlık ihracatı ile Hollan­da, AB ülkeleri arasında birinci sıradadır. Hollanda’nın tarım­sal ihracatının yüzde 66’sı ken­di ürettiği ürünlerden, yüzde 34’ü ise transit ihracattan (re-export) oluşmaktadır” dedi.

Katma değeri yüksek ihracat

Arazilerin yüzde 66’sının tarım amaçlı kullanıldığı, or­talama çiftlik büyüklüğünün 32 hektar olduğu ve yaklaşık 51 bin çiftlik bulunan Hollan­da’nın başarısının temelinde, ithalat yoluyla getirilen ham­maddeleri işlenmiş ürünlere dönüştürme ve bu katma de­ğerli ürünleri pazarlayabilme stratejisinin yer aldığını ifade eden Özdemir, “Hollanda’nın 127 milyar dolarlık tarım ve gı­da ihracatına karşılık 84 mil­yar dolar tarım ve gıda ithala­tı bulunmaktadır. Aradaki fark, Hollanda’nın katma değer­li ürün yaratma kapasitesinin gelişmişliğini göstermektedir” diye konuştu.

Kaynak: DÜNYA