EkonomiHayvancılıkKırsalSağlık

Tarım Bakanlığında adrese teslim 4 milyon Euroluk oral aşı ihalesi!

    Tarım Bakanlığında, tilkileri havadan aşılamak için yapılacak 4 milyon Euroluk oral aşı ihalesinde büyük bir skandal patlak verdi. İhaleyi adrese teslim bir firmaya vermek için Bakanlığın kullanımı için izin verdiği aşı, özel şartname ile engellendi.

SADETTİN İNAN / Tarım ve Orman Bakanlığı, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında, her yıl havadan aşılama çalışması yapıyor. Havadan aşılama çalışmasında özellikle tilkilerin aşılanması hedeflenirken, bu aşılamada havadan köfte şeklinde, aşı yemleri atılıyor.

İHALEYE BU YIL İKİ FİRMA TEKLİF VERDİ ORTALIK KARIŞTI

Tarım Bakanlığı, tilkileri aşılamak için havadan atılan aşı yemlerini tedarik etmek için her yıl ihale düzenliyor. İhaleye bu yıl iki firmanın teklif vermesi üzerine ortalık karıştı. Bakanlık 4 milyon Euroluk ihalenin teknik şartnamesine öyle bir madde koydu ki firmanın biri saf dışı bırakılırken, diğer firmanın da önü açılmış oldu.

TARIM BAKANLIĞI KENDİ VERDİĞİ RUHSATI YETERLİ GÖRMEDİ!

Bakanlık oral kuduz aşısı ile ilgili olarak kendi verdiği ruhsatı yeterli görmeyerek, ihaleye giren firmalardan ayrıca bilimsel makalelerde yayınlanan çalışmalar ve/veya AB referans laboratuvarları tarafından yetkilendirilmiş çalışma raporları da istedi.

Bakanlığın ruhsat vererek kullanımı için izin verdiği bir aşıyla ilgili ayrıca AB referans laboratuvarları tarafından yetkilendirilmiş çalışma raporları da isteyerek engellemeye çalışması dikkat çekerken, getirilen bu özel şartla ihalenin Fransa merkezli Ceva Hayvan Sağlığı şirketinin kazanmasının da önü açılmış oldu.

İLK İHALE REKABET ŞARTLARINA AYKIRILKTAN DOLAYI İPTAL EDİLDİ!

4 milyon Euroluk oral kuduz aşısı ihalesi 6 Haziran’da yapılacaktı. Ancak ihale giren Çekya merkezli ikinci firma olan Bio-Tek firmasının itirazı üzerine iptal edildi. Teknik şartnamenin İhale Kanununa aykırılık içerdiği gerekçesiyle yapılan itirazda şirket haklı bulunurken, iptal edilen ihalenin yine aynı şartname ile çıkılması ise dikkat çekti. İptal edilen ihale yine aynı teknik şartname ile 29 Temmuz’da yapılacak. İhale şartnamesine konulan Bakanlık ruhsatı dışında özel şarttan dolayı Fransa merkezli Ceva Hayvan Sağlığı şirketi kazanacak.

20 MİLYON EUROLUK İHALEDE 3 YIL BOYUNCA TEK BİR FİRMAYA VERİLDİ!

Tarım Bakanlığının 2019-2023 yıllarında AB fonunda sağlanan 20 milyon Euro bütçeli oral kuduz aşısı ihalesi de Fransa merkezli Ceva Hayvan Sağlığı şirketine verildi. AB fonundan sağlanan bütçe bittiği için, oral kuduz aşısının parası iki yıldır Bakanlık bütçesinden karşılanıyor.

Kaynak: tarımdan haber