Gübrede gözler Hindistan ihalesinde!
1,5 Milyon ton üre alım ihalesi düzenleyen Hindistan bugün mesai bitimine kadar fiyat tekliflerini kabul edecek ve mesai bitiminde ihale kapanmış olacak. Yerli üretimini artıran Hindistan’ın yıllık 35 Milyon ton azotlu gübre tüketimi bulunmaktadır. Son yıllarda üretimin hacmini artırarak 32 Milyon tonunu neredeyse iç pazardan karşılayan Hindistan yakın zamanda açacağı yeni üretim üniteleriyle kendi ihtiyacının tamamını yerli üretimden karşılamayı hedefliyor.
İRAN FİYAT AÇIKLAMADI
İranlı üreticiler üre fiyatını bugün kapanacak olan Hindistan ihale sonuçlarının duyurulmasından sonra açıklayacaklarını duyurdu. Hindistan’ın ihalede ne kadar ve hangi fiyattan alım yapacağı bugünün en büyük merak konusu.
TABAN GÜBRELERİNDE YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR
Toros Gübre bugün güne kompoze grubundaki fiyatları değiştirerek başladı. İç Anadolu bölge fiyatlarında NP ve NPK da fiyat değişikliğine gitti. ÜRE ve DAP fiyatlarındaki yurt dışı kaynaklı yükseliş, hem direk ürün olan DAP fiyatını hem de üretimde kullanıldığı için NP ve NPK’larda fiyat artışlarına neden oluyor.
Yurt içindeki üretim ve ithalat yapan firmalar bugün kapanacak olan ihalenin sonuçlarını yakından takip ediyorlar. Bu arada üretim yapan firmalar taban sezonu başlamadan tesislerinin bakımını yapmaya başladılar ve kısa süre içerisinde yeni sezon için üretime hazır hale gelecekler.
GÜBRE VE YEMDE KDV TASLAĞI İPTAL
Barkod sistemine geçilmeden kaldırılan gübrede KDV tekrar gelseydi hem çuvallarda ki barkod hem de KDV eklentisi çiftçinin sırtına dağ gibi yük olacaktı. Zaten nerdeyse gübrenin KDV’si kadar DNA Barkodu maliyetleri gübreye ilave olmuştu. Gübrede sahteyi ortadan kaldırmaya çalışan bu sistem amacına ulaştı mı? Yoksa birilerini zengin mi etti? tartışılır!
İFLASLAR DEVAM EDİYOR
2024 bir çok firma için iyi bir sene olmadı. Bir çok üretici ve ithalatcı artan maliyetler ve yapılamayan satışlar sonuncunda büyük zararlar etti. Haberini yazmadan geçmeyeceğim bir bilgi daha! İflas eden Spotcu firmalar ve Konkordato firmaları mevcut. Sektörün en büyük sıkıntılarından biri pazarlama aracı alan ve bir elemana maaş veren spotcu’ların olmadık fiyatlarla piyasayı bozması ve sonrasında dolandırılan onlarca bayi, parasını kaptıran çiftçiler..
Tüm çiftçilerimize sektör çalışanlarına güzel, bereketli,bol kazançlı bir hafta dilerim.
Kaynak: tarımdan haber