Çiftçiye ‘Ekmeyin’ deniyor
Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO), bu yıl için açıkladığı hububat alım fiyatları çiftçiyi zor durumda bıraktı.
Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), 2024 yılı hububat alım fiyatlarını makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira, Arpa için ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıkladı. TMO’nun bu yıl için çiftçilere sunduğu alım fiyatları çiftçileri zor durumda bıraktı. Çiftçiler, ekerken ödemek zorunda kaldığı girdi fiyatlarıyla boğuşurken sattığı fiyat çiftçinin masraflarını karşılamıyor. Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşarak derdini anlatan çiftçi Su Mühendisi Murat Sulakcı, gübre, mazot ve ekipman masrafları gibi temel girdilerin fiyatlarına fahiş oranlarda zam gelmesiyle zor durumda kaldıklarını belirtti.
‘ÇİFTÇİ GÖZÜNÜ KAPATIP ELİNİ AÇACAK’
Sulakcı, TÜİK tarafından yıllık enflasyonun en az yüzde 70 açıklandığını, buna karşın makarnalık ve ekmeklik buğdayın alım fiyatına yüzde 12, arpaya ise yüzde 4.5 oranında zam yapıldığını söyledi. Bu kapsamda Sulakçı,
“Yulaf, çavdar gibi ürünlerde TMO fiyat bile vermedi. Yani bir nevi almayacağı anlamına geliyor. Ofis, fiyat vermeyince vatandaş gözünü kapatıp elini açacak. Özellikle yulaf fiyatları yerlerde olacak. Temel girdilere çok büyük zam gelirken alım fiyatına yalnızca yüzde 12’lik artış yapılması çiftçiye resmen ekmeyin mesajı vermektir” dedi.
Sulakcı makarnalık, hasarsız buğdayı tam fiyatına satsalar dahi zarar ettiklerini de belirtti.
‘RESMEN FACİA’
Sulakcı, çiftçilerin tüm zorluklara karşın mahsüllerini TMO’ya teslim etmeye gittiklerinde kuyruklar oluştuğunu ve mahsüllerin zarar görebileceği koşulların oluştuğunun altını çizdi. Mahsüllerin teslim sürecinin ardından ödemeyi almalarının 45 gün sürdüğünü belirten Sulakcı,
“Bu resmen bir facia. Bugün çiftçinin tarla kirası var, mazot, gübre, ekipman almış ve evini geçindirmek zorunda. Öte yandan bu 45 günlük süre içerisinde tarla yeniden ekim safhasına geliyor. Ben paramı almadan nasıl ekim yapacağım? Zaten tüm girdi fiyatlarına zam gelmeye de devam ediyor. Nasıl evimi geçindireceğim? bu ödeme aşamasının 15 gün ile sınırlanıdırlması gerekiyor. Öte yandan vatandaş alacağını alamadığı için borçları icraya düşüyor” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLER YASADA DEĞİŞİKLİK İSTİYOR
“Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” maddesinde değişikliğe gidilmesini istediklerini söyledi. Sulakcı, “Milli gelir artar çıkar bizi bağlamaması gerekir. Bizim önerimiz şu; Güz ve bahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa üreticimize güncel maliyetler üzerinden çiftçimiz tarlaya gitmeden bir ay önceden destek verilmelidir” dedi.
Kaynak: Cumhuriyet