EkonomiTarımTeknoloji

Haftanın startup’ı toprakta suyu tutan jel ürünüyle fazla sulamayı engelleyen Soyl-Gel

Berkok Yüksel

Kök Projekt iş birliğinde Türkiye tarım, su ve gıda teknolojisi girişimlerinden bize ilham verenleri, “yok artık” dedirtenleri ve “bir ürün şu kadar tutsa, şu kadar satsalar, e iyi, gayet iyi” hesabı yaptıranları gözden geçirdiğimiz Yan Mutfak’ı bu hafta suya ayırdık. Küresel tatlı su kaynaklarımızın %70’i tarım üretimi için kullanılıyor. Zirai sulamada verimlilik daha tasarruflu bir gelecek için su krizini önlemeye doğru atılan ilk adım. Bu adımı atan yerli girişimimizin adı da Soyl-Gel.

Soyl-Gel, Müslüm Gürses gibi, adının anlamı yaptığıyla eşleşen bir müessese. Tarımsal sulama esnasında su kaybını azaltan ve bitkilere yararlı madde aktarımını artıran ürünleri toprağa (soil) koyan bir jel (gel).
Nasıl çalışır? Soyl-Gel toz hâlinde, hidrojen kullanımlı bir bileşen olarak bitki köklerine konulduğunda, yağmur ve sulama sularını emerek jele dönüşüyor. Jel, emdiği suyu anında değil de usul usul salarak daha uzun süre bitkinin sudan yararlanmasını sağlıyor. Soyl-Gel, ayrıca içindeki nano tüplerde bulunan ilaç ve gübre sayesinde bitkiyi bu salınım esnasında bir yandan da besliyor.

Piyasada hem pestisit hem gübre salınımı yapan bir muadilleri olmadığı gibi, verimliliği rakiplerine karşı daha yüksek bir ürün. Özellikle elle sulama yapılan tarlalarda meydana gelen fazla sulamayı hedef alan Soyl-Gel sulama, gübreleme ve ilaçlama maliyetlerini %10 azaltma iddiasında. Ürün buğday, pamuk, şeker pancarı gibi su ihtiyacı fazla olan tarımsal ürünler için bire bir.

Ne zaman alabilirim? Tarlası olanın bu satırları okuyup heyecanlanması, alışveriş sepetine Soyl-Gel eklemek için ellerini ovuşturması muhtemel. Fakat girişim, ilk geliştirdiği ürünü bu yıl seralarda deneyecek. Ertesi yıl da piyasaya sürmeyi planlıyor.