Sincan Kooperatifi, Avrupa Birliği desteğiyle üyelerine ‘Makine Parkı’ kurdu
“Önceden tarım araçlarını kiralardık, ama artık biçerdöveri de diğer makineleri de ücretsiz bir şekilde kullanabiliyoruz, projenin çok faydasını gördük”
Kastamonu’da bir kooperatifin Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle biçerdöver aldığını duyunca hemen TKDK’ya gittim. Bizim de biçerdöver için hibe almak istediğimizi söyledim. Düzgün bir projeyle başvurduğumuz takdirde hibeyi alabileceğimizi söylediler.”
Ziraat Odası Başkanı ve Sincan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Gülmez hikâyenin nasıl başladığını böyle anlatıyor. Biçerdöver almayı kafasına koyan Gülmez, 2020’de 7 kişiyle Sincan Kooperatifi’ni kuruyor. Aylar süren hazırlığın ardından ‘Başak Makine Parkı’ projesiyle Avrupa Birliği (AB) destekli hibe için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) başvuruyor.
Sincan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Gülmez
“Yönetim kurulumuzda hem 40 yaş altı hem kadın hem de ziraat mühendisi iki arkadaşımınız olduğu için TKDK’nın puanlama sistemine göre 90 puan alarak birinci olduk ve Ankara’daki ilk biçerdöver projesi için hibe almaya hak kazandık” diyor Zekeriya Gülmez.
Bin metrekarelik park
Proje, AB’nin kırsal kalkınma (IPARD) programını uygulayan TKDK’dan yüzde 75 hibe desteği alıyor. Gülmez’in ilk işi ise üreticilerin hayalini kurduğu biçerdöveri almak oluyor ve daha sonra da bin metrekarelik bir alana Başak Makine Parkı’nı kuruyor.
Kooperatifin üye sayısı kısa zamanda iki katına çıkıyor ve şimdi 14 üye, -biçerdöver dahil- makine parkındaki tarım makinelerini ücretsiz kullanabiliyor.
Yönetim Kurulu üyesi ve Ziraat Mühendisi Sevcan Kaplan,
“Sincan Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi kooperatifimize destek oluyor” diyor. Kooperatif ayrıca farklı gübre ve tohumlarla üretim denemeleri de yapıyor. Proje kapsamında 200 çiftçinin makine parkındaki tarım araçlarıyla 6 bin dekar araziyi işlemesi hedefleniyor.
Diğer bir Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Merve Özkan şöyle diyor: “Biz çiftçilerimize faydalı olmak için çalışıyoruz. Aynı zamanda Ziraat Odası’nda çiftçilerimize ücretsiz danışmanlık da veriyoruz.”
Küçük çiftçiler için can simidi
Kooperatif üyeleri projeden memnun; üretici Yunus Şimşek, “Önceden tarım araçlarını kiralardık, ama artık biçerdöveri de diğer makineleri de ücretsiz bir şekilde kullanabiliyoruz. Projenin çok faydasını gördük.” diye konuşuyor.
Diğer bir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öcal ise, “Bizim kendi biçerdöverimiz var, ama ben arkadaşlarıma destek olmak amacıyla bu projeye destek verdim ve kooperatifin yönetim kuruluna girdim. Fiyatlar yüksek olduğu için tarım makineleri almak artık çok zor. Bu yüzden proje özellikle küçük çiftçiler için çok faydalı. Kooperatiflerin Türkiye geneline yayılması gerek” diyor.
IPARD (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın bir parçası) tüm Türkiye’yi kapsayacak
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Geçici Maslahatgüzarı Jurgis Vilčinskas şöyle konuşuyor:
“IPARD sadece tarımın değil turizmin de modernleştirilmesi ve geliştirilmesinde, istihdam olanaklarının yaratılmasında ve kırsal alanlardaki yaşam koşullarının iyileştirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Mart ayında IPARD III programının coğrafi kapsamı tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde 42 ilden 81 ile genişletildi.
Avrupa Komisyonu’nun bu kararı, AB eş finansmanlı IPARD programının potansiyel faydalanıcılarının kapsamını da önemli ölçüde genişletecektir.”
IPARD, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) bir parçasıdır ve kırsal kalkınmaya yönelik özel bir AB mali yardım programıdır.
Çiftçilere, kırsal topluluklara ve tarımsal gıda sektörüne mali destek sağlayan IPARD, AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin öncü alanlarından birini temsil eder.
2011 yılından bu yana 25 bin faydalanıcı 1,4 milyar avro AB desteği aldı ve IPARD III programı süresince daha fazlası da alacak. IPARD ayrıca yeni yatırımlara ve teknolojiye destek veriyor ve Avrupa standartlarının Türk tarımında, gıda işlemede ve kırsal işletmelerde uygulanmasını sağlıyor.
IPARD tamamen Avrupa Komisyonu hizmetleri tarafından akredite edilmiş Türk Makamları tarafından yürütülüyor.
IPARD’ın Türkiye’deki başlıca kurumları şunlar:Uygulama ve ödemeden sorumlu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK veya ‘IPARD Ajansı’)
Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bulunan ve programlama, izleme, raporlama ve tanıtımdan sorumlu olan Yönetim Otoritesi
AB fonlarının mali yönetiminden sorumlu Ulusal Yetkilendirme GörevlisiTarım ve Orman Bakanlığı’nda bulunan ve programlama, izleme, raporlama ve tanıtımdan sorumlu olan Yönetim Otoritesi
AB fonlarının mali yönetiminden sorumlu Ulusal Yetkilendirme Görevlisi