DestekDünyaEkonomiGüncelKırsalTarım

Piyasa Fiyatlarını Artıracak Enstrümanlar Yok

TMO eski Genel Müdürü ve İK Tarımüssü Uluslararası Danışmanlık Kurucusu İsmail Kemaloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmelerde buğday ve arpa rekoltesinin beklenenin altında olduğunu belirtti. Kemaloğlu, sahadaki gözlemlerini paylaşarak önemli açıklamalarda bulundu.

Sahadaki Gerçekler

Kemaloğlu, yaptığı saha incelemelerinde buğday ve arpa rekoltesinin kamu ve STK’ların açıkladığı rakamlardan daha düşük olduğunu ifade etti. Geçen yılın 1,5-2 milyon ton altında buğday üretimi gerçekleştiğini belirten Kemaloğlu, arpa rekoltesindeki düşüşün ise daha keskin olduğunu vurguladı.

Fiyatlar ve Piyasa Beklentileri

Devletin belirlediği fiyatların referans veya taban fiyat olarak görüldüğünü ancak piyasa fiyatlarını artıracak enstrümanların olmadığını dile getiren Kemaloğlu,

makarnalık buğdayın yurtdışı fiyatlarının düştüğünü ve ihracat şansının kaybolduğunu belirtti. Ekmeklik buğdayın zaten ihraç rekabeti olmadığını ve sanayicinin düşen yurtdışı fiyatlar karşısında temkinli olduğunu söyledi. Bu durumun piyasa fiyatlarını düşürdüğünü ve çiftçilerin yeniden devlete yöneleceğini öngördü.

Çözüm Önerileri

Kemaloğlu,

“Eğer bizim fiyat alt eşik fiyat diyorsak; bu fiyatları yukarı çıkaracak ve piyasayı devletin fiyatının üstünde işletecek mekanizmalar gerekli,” diyerek çözüm önerisini de paylaştı.

Piyasa beklentilerini karşılamak ve üreticiyi desteklemek için devletin daha aktif rol alması gerektiğini belirtti.

https://help.twitter.com/en/twitter-for-websites-ads-info-and-privacy

Kaynak: ajans tarım