Tasfiye edilen Türk Sudan Tarım Şirketinde dikkat çeken kar! Kar nereden geldi ve kimlere ödeme yapıldı?
Yanlış okumadınız, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tasfiye edilen Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi, 2022 yılını 1 milyon 36 bin lira karla kapattı. Peki kar nereden geldi? Bugüne kadar şirketin yönetim kurulunda kimler bulundu? Detaylar ortaya çıktı…
Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, Sudan’da hiçbir tarımsal faaliyette bulunulmamasına rağmen tasfiye edilen Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim şirketinden kimlere yönetim kurulu üyeliği ücreti ve ikramiye ödendiği merak ediliyordu.
2018 yılında kurulan şirketle ilgili 2021 yılana kadar bir hareketlilik görünürken, 2022 yılından sonra ise yönetim kurulu üyeliklerine hiçbir atama yapılmadı.
Şirket yönetim kurulu üyelerine Bekir Pakdemirli döneminde ağırlıklı olarak danışmanlar getirilirken, Vahit Kirişçi ve İbrahim Yumaklı döneminde bu şirkete hiçbir atamanın yapılmadığı ortaya çıktı.
Tasfiye kararı yeni yayınlansa da şirketin 2 yıldır tasfiye sürecinde olduğu ve bundan dolayı hiçbir atamanın yapılmadığı belirtiliyor.
Diğer yandan Sayıştay’ın 2022 yılı TİGEM denetim raporunda, Sudan’da tarımsal faaliyet yapmak için 2018 yılında kurulan ancak bugüne kadar hiçbir faaliyeti bulunmayan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin gelir kalemindeki kar dikkat çekti.
2022 yılında hiçbir faaliyeti bulunmayan şirketin TİGEM tarafından ödenen 14 milyon 712 bin lira ödenmiş sermayenin faiz gelirinden dolayı 1 milyon 36 bin lira kar elde etti. Karın neredeyse tamamı faiz gelirlerinden oluşurken, hiçbir faaliyeti olmadığı için gider kalemi yer almadı.
ŞİRKET 2 YILDIR TASFİYE SÜRECİNDEYDİ!
Diğer taraftan TİGEM yetkililerinden alınan bilgilere göre, Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’ne 2 yıldır hiçbir yönetim kurulu üyesinin atanmadığı ve son iki yıl içinde bu konuda hiçbir ödemenin yapılmadığı kaydedildi.
Vahit Kirişçi’nin Tarım ve Orman Bakanı olduğu dönemde Hasan Gezginç’in kısa bir süre vekâleten yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ancak TİGEM Genel Müdürlüğüne atanmasıyla birlikte bu görevinin sona erdiği belirtilirken, Gezginç’ten sonra da hiçbir yönetim kurulu üyesinin atanmadığı ifade ediliyor.
TÜRK SUDAN TARIM VE HAYVANCILIK ŞİRKETİNDE 2018-2022 YILLARI ARASINDA KİMLER YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ YAPTI?
Bekir Pakdemirli’nin Bakanlığı döneminde şirket yönetim kurulu üyeliklerine 2018’de Selim Geçler, Özer Ataç, Ecmel Ercan ve Oruç Baba İnan atanmıştı. Atanan üç isimde Pakdemirli’nin danışmanlığını yapıyordu.
SELİM GENÇLER VEFAT ETTİ YERİNE KAMER ERTURAN İBRİŞİM GETİRİLDİ
2019 yılında Selim Geçler’in vefat etmesi üzerine yerine TİGEM’den Kamer Erturan İbrişim getirildi. Kamer Erturan İbrişim, şuanda TİGEM yönetim kurulu üyesi ve genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyor. Yine 2019 yılında Pakdemirli’nin danışmanlarından Özer Ataç şirket yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldı yerine Muhammet Faruk Aykut getirildi.
ORUÇ BABA İNAN AYRILDI YERİNE HÜSEYİN FİDAN GETİRİLDİ
Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi 2018 yılında ilk kurulduğunda yönetim kurulu üyeliğine getirilen bir diğer isim olan ve döneminde Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı yapan Oruç Baba İnan da 2020 yılının Ocak ayında şirketteki yönetim kurulu üyeliği görevinden ayrıldı yerine Hüseyin Fidan getirildi.
BAKAN DANIŞMANI ECMEL ERCAN VEKALETEN YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ
2020 yılında Pakdemirli’nin danışmanı Ecmel Ercan, Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketine vekaleten Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Ercan, şirket yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığından 2022 yılında Pakdemirli’nin görevden alınmasıyla birlikte bıraktı. Diğer üyeler de görev sürelerinin dolmasıyla birlikte görevlerinde ayrıldılar.
HASAN GEZGİNÇ İLE İLGİLİ KARAR TİCARİ SİCİL GAZETESİNDE YAYINLANMADI
2022 yılında Ecmel Ercan’dan sonra Hasan Gezginç TİGEM Genel Müdürlüğüne atanmadan önce Nisan 2022’de şirket yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Gezginç, şirkette 2 ay yönetim kurulu üyeliği yaparken, Gezginç’in 2 aylık yönetim kurulu üyeliği ile ilgili kararın Ticari Sicil Gazetesi’nde yayınlanmaması dikkat çekti.
Şirketle ilgili Ticari Sicil Gazetesi’nde en son 15 Haziran 2021’de bir karar yayınlanırken, bu tarihten sonra hiçbir karar yayınlanmadı.
2018 ve 2022 tarihleri arasında şirket yönetim kurulunda görev alan yönetim kurulu üyelerine yönetim kurulu ücreti ve ikramiye ödenirken, bu ödemelerin de 233 sayılı kanuna göre yapıldığı kaydediliyor.
CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN HİÇ BİR ATAMA YAPILMADI!
Şirket Yönetim Kurulu Başkanının Cumhurbaşkanı tarafından atanması gerektiği ancak yüksek ödemenin yapılmaması için böyle bir atamanın yapılmadığı, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin üyeler arasında vekaletle yürütüldüğü belirtiliyor.
Sayıştay’ın faaliyet raporlarına göre 1 Ocak 2020-31 Aralık 2020 dönemi için yönetim kurulu üyelerine toplam 416 bin lira yönetim kurulu ücreti ve ikramiyesi ödenirken, 2021’de de yine yönetim kurulu başkan ve üyelerine 419 bin lira ödeme yapıldı.
VAHİT KİRİŞÇİ VE İBRAHİM YUMAKLI DÖNEMİNDE HİÇ BİR ÖDEME YAPILMADI
Şirket yönetim kurulu üyeliklerine 2022 ve 2023 yıllarında hiçbir atama yapılmadığı için Vahit Kirişçi’nin Bakanlığı döneminde bir ödeme yapılmazken, İbrahim Yumaklı döneminde de bir atama yapılmadı.
HEYETLERİN OTEL MASRAFI SUDAN TARAFINDAN KARŞILANDI!
Diğer yandan TİGEM‘den alınan bilgilere göre, 2021 yılında yönetim kurulu başkan ve üyelerine görünen 419 bin lira ödemenin Sudan tarafından atanan yönetim kurulu üyesine de yapılmış gibi gösterilerek rakamın yüksek çıktığı ve bu hatanın 2022 yılında Sayıştay tarafından düzeltildiği belirtilirken, Sudan’a giden ekiplerin özellikle otel masraflarının TİGEM tarafından değil Sudan tarafından karşılandığı belirtildi.
Tarımdan Haber