Sorting by

×
GıdaGüncelYazarlar

Sahrap Soysal: Mevsimin turuncu güzeli

Hafif topraksı tadıyla tatlı-tuzlu hemen her tarife uyum sağlayabilen özel bir malzeme balkabağı… Klasik tatlısı dışında nasıl kullanacağını merak edenler Hint usulündeki yahniyle pratik kup tatlımı denemeli…

Balkabaklı kırmızı mercimek yahnisi (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 250 gr yağsız dana kıyma
◊ 250 gr balkabağı
◊ 1 iri boy kuru soğan (ince doğranmış)
◊ 2 yeşil sivri biber (ince doğranmış)
◊ 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 25 gr tereyağı
◊ 1 tatlı kaşığı domates salçası
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ 1 su bardağı kırmızı mercimek
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, zerdeçal, toz kişniş

NASIL YAPARIM?

◊ Balkabağının yeşil kısımlarını kesip atın. Tavla zarı şeklinde küp doğrayın. Mercimekleri yıkayıp süzün.
◊ Kıymayı tencereye koyup orta ateşte sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun.
◊ Soğan, sarımsak ve sivri biberleri ekleyin. Elinizde acı varsa daha iyi tat verir. Karıştırarak 2-3 dakika pişirin.
◊ Balkabağını ve mercimeği ilave edin. Baharat çeşitlerini ilave edip karıştırın. ◊ 2 su bardağı suyu katıp biraz kısılmış ateşte ara sıra karıştırarak 25-30 dakika pişirin. Çatalı balkabağına batırın, rahatça batıyorsa pişmiş demektir.
◊ Hemen kapağını açıp, tereyağını ilave edip tekrar kapatın. 10 dakika sonra karıştırarak servis edin. Üzerine yoğurt gezdirip sunabilirsiniz.


Balkabağı püreli tatlı (6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 kg balkabağı (küp doğranmış)
◊ 2 su bardağı esmer şeker
◊ 2 tatlı kaşığı tarçın
◊ 2 kutu krema
◊ 1 çay bardağı su
◊ 2 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzeri için

◊ 6 yemek kaşığı nar
◊ 6 parça pişmaniye

NASIL YAPARIM?

◊Balkabaklarını tabanı geniş, çelik bir tencereye koyun. Üzerine şeker ve tarçını döküp kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu sırada tahta kaşıkla sık sık karıştırın ki dibi tutmasın.
◊Kabakları ocaktan alın, püre oluncaya kadar çatalla ezin. Biraz ılınmasını bekleyip kremayı katın.
◊Bir çay bardağı suya nişastayı koyup çatalla karıştırarak iyice ezin. Sonra püre halindeki kabağa ilave edip tencereyi tekrar ocağın üzerine alın. Sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Böylece kabak püresi biraz koyulaşıp kıvam alacaktır.
◊Kremalı kabak püresini kaplara paylaştırıp soğumasını bekleyin. ◊Pişmaniye ve nar taneleriyle süsleyerek servis yapın. Üzerine eklemek için kavrulmuş fındık toz fıstık, ceviz ya da badem gibi malzemeler de kullanabilirsiniz.

Hürriyet