ÇevreEkonomiGıdaHayvancılıkSağlık

Yapay et!

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

ÖNCE, et tüketiminin iklim değişikliği üzerinde sanayiden de kötü etkisinin olduğunu gazete ve televizyonlarda yayınladılar, anlattılar.

Dediler ki “gelişmiş bir ülkede yaşayan bir kişinin tamamen vejetaryen beslenmesinin, bireysel olarak yol açtığı sera gazı salınımını yaklaşık yüzde 10 oranında düşürüyor.”

BAZI KESİMLER SEFERBER OLDU…

Cambridge Üniversitesi’nden uzmanlara göre; sera gazı emisyonunda toplamda yüzde 10’luk bir düşüş, İngiltere’de yaklaşık 8 milyon otomobilin trafikten çekilmesiyle aynı etkiyi gösteriyor.

Fransa’da, aralarında bilim insanı, sanatçı, sporcu ve çevre aktivistlerinin de bulunduğu 500’den fazla kişi “Yeşil Pazartesi” (Lundi Vert) adlı inisiyatifi hayata geçiriyor; amaç her pazartesi halkı vejetaryen beslenmeye teşvik ederek et tüketiminin çevreye verdiği zarara dikkat çekmek.

SONRA, etin elde edildiği kaynak olan hayvancılığın atmosfere saldığı sera gazlarının ve üretim sırasında kullanılan suyun ne kadar fazla olduğunu anlattılar.

Dediler ki “araştırmalar, dünyadaki sera gazı emisyonlarının en az yüzde 15’inin kaynağının hayvan yetiştiriciliği olduğunu gösteriyor. Bu oran, hava ve kara trafiğinin yol açtığı sera gazı emisyonundan daha yüksek.”

İNEK ESNİYOR ATMOSFER KİRLENİYOR…

Şöyle dediler; hayvanların sindirimi atmosfere metan gazı salınımına neden olurken, gübre üretimi karbondioksit yayıyor. Hayvancılıkta fosil yakıtların kullanılması yine çevre için önemli bir sorun. Diğer yandan hayvan yemi üretimi (özellikle soya), ormanların yok olmasına yol açarak gezegenin sera gazı elimine etme kapasitesini düşürüyor.

Hayvanların üretim, ulaşım ve dağıtım aşamalarında çevreye verilen zararla birlikte hayvansal atıklar da doğayı ve suları kirleten başlıca faktörlerden.

Et üretimi aynı zamanda su tüketimiyle de yakından ilişkili. 500 gram inek eti üretmek için yaklaşık 7 bin litre su tüketmek gerekiyor. Bu rakam, buğday ve pirinç için kullanılanın on katı.

ÇİFTÇİLER İSYANDA…

EN SONUNDA, Hollanda hükumeti, nitrojen ve metan salınımını Avrupa Birliği standartlarına düşürmek için bazı hayvan çiftliklerini kapatma kararı aldı. Karara göre, 17 bin çiftçi işsiz kalacak. Yine tarımsal üretim ve özellikle inek ve danalardan elde edilen et ve süt gibi ürünler yaklaşık yüzde 50 azalacak. Bunun üzerine yollara traktörle çıkan çiftçiler, “Biz atık üretmiyoruz, gıda üretiyoruz” diyerek hükumeti protesto ettiler.

Bir grup çiftçi, Hollanda’nın idari merkezi Hague önüne inek getirerek tepkisini gösterdi. Hollandalı çiftçiler, “Biz olmazsak yiyecek de olmaz, hükümet getirdiği kısıtlamaları geri alsın, çiftlikleri kapatmasın” dediler.

YAPAY ET PODYUM DA…

VE SONUÇ; laboratuvar üretimi tavuk eti California merkezli Amerikan Upside Foods şirketi tarafından çelik tanklar içinde canlı hayvandan alınan hücrelerle elde edildi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) üretilmiş eti onayladı.

ŞİMDİ SORULAR…

Bütün bu yaygara acaba yapay etin önünü açmak için miydi?

Yapay et üretimi için kurulacak olan fabrika ya da işletmeler bacalarından karbondioksit gazı salgılamayacaklar mı, ette yüksek miktarda su bulunduğunu düşündüğümüzde buralarda su kullanılmayacak mı?

Yapay et kümeleri ve porsiyonları satış yerlerine götürülürken fosil yakıtlı araçlar kullanılmayacak mı?

Antibiyotik kalıntısı giderilebilecek mi?

Yapay et üretimi için kanları alınan toplamın yüzde 30’u civarındaki danalar kesime gidecek mi?

Hayvancılık faaliyetlerinden çıkartılan çiftçileri nerelerde istihdam etmeyi düşünüyorlar?

Buyrun yanıtlayın…
YENİGÜN