Sorting by

×
EkonomiGüncelTarım

Ege Ekonomik Forum: “Tarımdaki potansiyelimizi yeterince değerlendiremiyoruz”

Bu yıl Geleceğin Sinyalleri teması ile düzenlenen Ege Ekonomik Forum’un üçüncü gününde dijital gelecek, etki yatırımları ve tarım konuları masaya yatırıldı. Bölgesel, Ulusal ve Küresel Tarımda Yeni Dengeler konulu oturumda konuşan panelistler tarımın siyaset üstü bir konu olarak ele alınması gerektiğini belirttiler.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil Grup işbirliği ile gerçekleştirilen, sponsorları arasında EKONOMİ gazetesinin de bulunduğu Ege Ekonomik Forum, 3. gün yapılan 3 oturum ile sona erdi. Günün ilk oturumunda “Geleceğe Bir Adım Önde Olmak: Metaverse & Dijital Gelecek” konusu tartışılırken, moderatörlüğünü UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yıldırım’ın yaptığı ikinci oturumda “Daha İyi Bir Dünya İçin: Etki Yatırımları” konusu masaya yatırıldı.

Forumun kapanış oturumunda ise katılımcılar EKONOMİ Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım moderatörlüğünde Tarım Meydanı üst başlığında “Bölgesel, Ulusal ve Küresel Tarımda Yeni Dengeler” konusundaki düşüncelerini paylaştılar. Katılımcılar, Türkiye’nin tarımdaki potansiyelini yeterince değerlendiremediği görüşünde birleşti. Tarımın hep önemli olduğunu, pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi nedenlerle bunun tekrar hatırlandığını kaydeden Ali Ekber Yıldırım, “Tarımda büyük potansiyelimiz var ama önemli sorunlarımız da var. Bunların başında da plansızlık geliyor” dedi.İzmir’in kooperatifl eşmenin önemini 1920’lerde anlamış bir şehir olduğunu söyleyen İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, “Atatürk köylülere kooperatifleşmenin öğretilmesi direktifi vermiştir. Dünyaya baktığınız zaman da tarımın yüzde 70-80’i küçük işletmeler tarafından yapılıyor” diye konuştu. Ege’de her ürünün yetiştirilebildiğine dikkat çeken Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap da konuşmasında şunları söyledi, “Ege’nin 24,6 milyar dolarlık ihracatında tarımın payı yüzde 23.25 dolayında. Tarım ürünlerimizde katma değeri artırmak için lisanslı depo ve AB coğrafi işareti gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Türkiye’de 34 TDİOSB bulunuyor”

Dikili Tarıma Dayalı İhtisas OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Ali Osman Öğmen ise şunları söyledi, “2018’de ilk kez İzmir’deki bütün meslek örgütlerinin başkanları TDİOSB’lerin kurulması için karar aldılar. Türkiye’de şu an 34 tane TDİOSB var. 34 OSB içinde biz geçen yıl en iyi TDİOSB seçildik. Bizim OSB, tamamen yeşil bir OSB” dedi.

“Hepimiz aynı gemideyiz”

UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yıldırım’ın moderatörü olduğu “Daha İyi Bir Dünya İçin: Etki Yatırımları” oturumunda son dönemde yepyeni bir iş insanı kültürü ve yepyeni bir iş yapış şekli ortaya çıktığını vurgulayan Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, “Bu kültür sadece çevre ile ilgili değil. Çevre konusu etki yatırımının kapsadığı bütünün bir parçası sadece. Biz, bize dayatıldığı için çevre yatırımları yapıyoruz. Ama yaptığımız yatırımların sosyal ve toplumsal sonuçlarını dikkate almazsak, o gün kar etsek de, hepimiz aynı gemide olduğumuz için, günün sonunda bizler de yara almaya başlayacağız” görüşünü savundu.
“3 küresel kriz öne çıkıyor”
SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, son dönemde iklim, biyoçeşitlilik kaybı ve sosyal eşitsizlik olmak üzere 3 küresel krizin öne çıktığına dikkat çekerek, “Artık şirketlerin bu 3 riski göz önüne alarak iş yapmaları lazım. Biz de bu konuyu yıllardır savunuyoruz” diye konuştu. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur ise 2019’da kadınları güçlendirmek, denizel ekonomiyi sürdürülebilir kılmak için Kadın Balıkçılar Derneği’ni kurduklarını hatırlattı. Yaptıkları çalışmaların giderek büyüdüğünü ve Türkiye’ye yayıldığını anlatan Bodur, “Şu an ulusal ve uluslararası işbirliklerimizle etki yatırımları alıyoruz. Etki yatırımı dünyanın onarımı için izlenmesi gereken yöntemlerden biri” dedi. Etki yatırımlarının yeni bir kavram olduğunu ama çok hızlı bir ilerleme kaydettiğini anlatan Etki Yatırım Danışma Kurulu (EYDK) Genel Sekreteri Onur İlhan, “Bu bir hayırseverlik işi değil, para kazanma işi. Ama para kazanırken ölçülebilir şekilde girişimlerin ve projelerin sosyal ve çevresel etki ortaya koşması beklentisiyle hareket ediliyor” diye konuştu.